‘Kippie’ wil vraag naar lokale kip vergroten

Gerard van den Bergh, eigenaar van de Doksenclub en initiatiefnemer van het kippenproject ‘Kippie’, heeft in de afgelopen 13 jaar de kippensector goed geanalyseerd en is ervan overtuigd dat de prijs die de consument nu betaald voor kippenvlees omlaag kan.

Het kippenproject heeft als doel om kip goedkoper te maken. De lokale kip en groenteverkopers wil de ondernemer betrekken bij het project. Extra werkgelegenheid en een besparing van deviezen zijn twee voordelen die voor het land moeten gaan gelden. Op televisie zal in een vierluik aandacht besteed worden aan dit initiatief welke een duurzame oplossing voor Suriname beoogt.

Van den Bergh geeft aan dat een betere organisatie van de sector nodig is voor een gezondere concurrentie en een voordeligere prijs. Met een behoefte naar 500.000 kippen per week draait de bevolking van Suriname bijna 1 op 1. De ondernemer noemt deze behoefte groot.

De kleine kwekers hebben met 150.000 kippen per week een behoorlijke invloed op de sector, alleen laat volgens de ondernemer de ‘know how’ voor een goede bundeling nog wat te wensen over. Vandaar dat dit initiatief, het merk ‘kippie’wil koppelen aan de kleine kweker. Op die manier kan de kip van deze doelgroep bij de consument terecht komen, maakt Van den Bergh duidelijk.

Dat de kleine kweker nu nog veel werk heeft te verzetten verklaart de ondernemer door te verwijzen naar de Supermarkt waar er momenteel hooguit 2 tot 3 merken kip tot het aanbod voor de consument behoren. ‘Kippie’ moet de keuzemogelijkheid voor de consument verruimen. Daarnaast zal ook een bijdrage worden geleverd aan het verhogen van de voedselveiligheid, door betere koelingsmogelijkheden aan te bieden die kleine kwekers vaak ontberen, door gebrek aan kapitaal.

Een verhoogde kipproductie betekent de kleine kwekers meebetrekken in de landelijke productieketen. Participeren in dit project betekent meer werkgelegenheid en grotere verkoopvolumes terwijl er niet ingeleverd wordt op de winstmarge van de verkochte kip.

“Kippenkwekers kunnen doorgroeien” verduidelijkt de bedenker van ‘Kippie’ die ook aangeeft dat Suriname zelfvoorzienend kan zijn. Het ligt in de bedoeling dat de kip goedkoper moet worden aangeboden dan de importkip. “Hierdoor wordt de vraag naar lokale kip automatisch groter”, besluit van den Bergh.

RB  

error: Kopiëren mag niet!