Brazilië ziet kansen om met Suriname en Guyana grensgebied collectief te ontwikkelen

Brazilië ziet in een samenwerking met haar buren Suriname en Guyana een strategische mogelijkheid om haar grensgebied met deze twee landen collectief te ontwikkelen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) geeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) aan, dat het noordwestelijk en noordoostelijk deel van Brazilië – dat grenst aan Suriname en Guyana – minder ontwikkeld is.

“Brazilië is een heel groot land. De afstand tussen de noordergrens van Brazilië en Paramaribo is korter dan de afstand van dat gebied met Sao Paulo”, merkt de bewindsman op.

In Sao Paulo zijn ook de grootste industrieën van de Brazilië gevestigd. Om industrialisatie op gang te brengen en het gebied te ontwikkelen is er energie nodig. Suriname en Guyana hebben met hun recente offshore olie-en gasvondsten enorme potentie om onderdeel te zijn van de ontwikkeling in het eerdergenoemde deel van het zuiderbuurland.

“Het is considerabel om toekomstgericht en ‘smart’ te denken”, aldus Ramdin. Hij is ervan overtuigd dat de volgende generaties zullen putten uit de voordelen van samenwerkingen die beide landen op basis van wederzijds respect en voordeel zullen aangaan. “Wij moeten hard werken om te voldoen aan de aspiraties van het Surinaams volk”, aldus minister Ramdin, vooruitlopend op het tweedaags bezoek van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro 20 en 21 januari aan Suriname.

error: Kopiëren mag niet!