“Ook al is mama ziek, ik kan niet zonder haar”

Snotneus, hoesten, hoofdpijn, hoge temperatuur en overgeven hebben vele burgers meegemaakt de afgelopen dagen. De autoriteiten vragen mensen die zich grieperig voelen om zich te laten testen op Covid-19. Het resultaat bij velen was positief. Hierdoor moesten mensen in quarantaine en isolatie. Dit werd niet als prettig ervaren. Jamil, die gisteren naar school moest, geeft aan dat zijn vader positief getest is. Uit angst en ook om de school weer te bezoeken, besloot zijn moeder een ieder in huis te laten testen.

“Een ieder is negatief, maar mijn broertje is nu ook snotterig”, zegt Jamil. “Ik ben gelukkig gezond, maar het is aan de ene kant niet prettig wanneer ik thuis ben. Mijn vader blijft alleen in de kamer en als hij wat nodig heeft, stuurt hij ons een app. Zodra hij wil baden of naar het toilet moet, stuurt hij voor ons allen een bericht zodat een van ons daarna alles kan desinfecteren. Mijn moeder, die momenteel met mijn broertje in zijn kamer slaapt, heeft het vaak ook druk met haar werk en mijn broertje die ook ziek is. Mijn zus en ik proberen dan samen het werk in huis af te hebben, zodra wij ons schoolwerk hebben gedaan. Hoe ik een beetje volwassen ben, begrijp ik het een en ander”, benadrukt Jamil. “Alleen is het niet leuk zo te blijven. Ondanks dat mijn vader er is, mis ik hem en kan mijn moeder ook niemand vervelen.”

Een andere leerling, die ook naar school moest, zegt dat hij weet dat zijn moeder ziek is, maar toch is hij vaak bij haar. “Ik kan niet zonder mama slapen”, zegt de zevenjarige. “Na mijn verhaaltje val ik in slaap en dan slaap ik lekker bij mama en help haar ook als het nodig is. Oma zet mij wel op school en komt mij ook halen. “Ik was ook ziek geworden”, zegt een zesjarige, “maar dat duurde maar een dag”. “De volgende dag was ik weer beter, omdat ik zo graag naar school wilde. Mama die ook ziek was, zat elke avond met een koud lapje om mij beter te maken en had ook lekkere soep gemaakt, maar zij is nog niet beter. Oma zei, dat ze het coronavirus heeft, maar ik ben niet bang. Ik maak mijn handen schoon en help ook opruimen, maar mijn moeder ga ik niet alleen laten.”

Een leerkracht geeft aan, dat het begin van het jaar veel kinderen verzuimd hebben. “Enkelen zijn ziek of hebben een ziektegeval thuis, maar zolang de kinderen negatief getest zijn en geen symptomen hebben is het beter voor hun op school te komen. Het schoolwerk is dan op zo een manier niet achter en de ouders die ziek zijn hebben een beetje rust. Voor jonge kinderen is het een beetje moeilijk om te scheiden van hun ouders die ziek zijn. Wij als leerkrachten praten wel vaak over het gevaar en besmettingen met de kinderen. Toch is het niet prettig met een mond- en neusbedekking thuis te zitten. Op school zitten de jonge kinderen ook niet met een mondkap in de klas. De kinderen geven ook zelf aan, dat zij extra opletten als zij thuis zijn en ook mee helpen. Veel kan je niet doen bij de jonge kinderen. Zolang de kinderen zich gezond voelen en actief zijn komt het wel goed.”

TM 

error: Kopiëren mag niet!