“Mensen moeten gierig worden om naar Suriname te komen”

Voor het directoraat Cultuur is een duurzaam beleid nodig, omdat het dwars door alle departementen en ministeries gaat. “Cultuur heeft betrekking op iedereen in het land. Het is overal en alles.” Dit zegt directrice Roseline Daan van het directoraat Cultuur. 

Ook nu in de Covid-situatie spelen zich zaken af op cultureel gebied waar bepaalde groepen anders staan tegenover vaccinatie. Vanwege de veelomvattendheid van cultuur is Daan van mening, dat er hierin geïnvesteerd moet worden waarbij een lijn wordt gehandhaafd ongeacht welke regering aan de macht is. “Het is van groot belang dat er rekening wordt gehouden met de culturele diversiteit in het land en dat er hiervoor respect wordt getoond. Het duurzaam maken van de culturele waarden moeten verbindend zijn voor alle bevolkingsgroepen”, meldt Daan. “Alleen zo kunnen wij bijdragen aan een harmonieuze samenleving.”

Over de open cultuur, waarbij alle invloeden van buitenaf zonder screening zijn overgenomen in de afgelopen jaren, merkt de directrice op dat het belangrijk is dat het behoud van de eigen identiteit niet uit het oog wordt verloren. “Wanneer wij niet investeren in het mooie dat wij reeds bezitten raak je al dat moois kwijt.” Waardering voor de reeds bestaande cultuur is nodig om niet automatisch de andere invloeden over te nemen. “Suriname is zo uniek in deze wereld, dat wij het niet mogen kwijtraken. Door middel van borging moet ons land ervoor zorgen dat wij deze unieke cultuur niet kwijtraken.”

Economische waarde
“Ook de economische waarde moeten wij gaan beseffen. Cultuur draagt bij aan ondernemerschap, omdat ondernemerschap geld in het laatje brengt.” Daan stelt, dat cultuur datgene is waar mensen zich aan kunnen relateren. Toeristen komen naar Suriname voor de cultuur en de natuur. Binnenlandse trips, vogels bekijken en het natuurschoon zijn de zaken die aantrekken. Eenmaal in het binnenland genieten toeristen ook van de culinaire variëteiten. Zakelijke toeristen zoeken uiteindelijk ook ontspanning. Het is daarom belangrijk om zaken aan te kunnen bieden waar mensen geld aan willen uitgeven. Het antwoord voor Daan is heel simpel. “Je moet het dan hebben van cultuur.”

De cultuur verduurzamen is daarom voor haar van groot belang. “De mensen moeten gierig worden om naar Suriname te komen”, benadrukt Daan. De harmonie onder de verschillende groepen is ook van groot belang om te behouden. Zij wijst ook op het belang van het bijbrengen van waarden en normen aan jongeren. Zij noemt een project op weg naar ‘Natie Creatie’.

“We zijn bezig met de scholen. Het is de bedoeling dat het een ‘learning system’ wordt dat wordt overgedragen aan de buurtorganisaties. Het project zal naar alle districten worden uitgerold. We moeten beginnen bij de jongeren zodat zij het kunnen overdragen, want ergens is het misgegaan”, laat Daan weten. Zij merkt nog op, dat als er nu niets gebeurt de volgende generatie de gevolgen zal ervaren. De directeur merkt ook op dat ook de huidige generatie de gevolgen merkt. Het is daarom belangrijk dat Cultuur een duurzaam beleid nodig heeft. “Het werk is er niet voor een individuele directeur, maar voor de gemeenschap”, besluit Daan.

RB

error: Kopiëren mag niet!