Levenslessen van Diego Lapar – Alle puntjes op de i

Diego Lapar, is een bekende in de samenleving. De meesten kennen hem van Spelling Bee. Diego Lapar is vernoemd naar de legendarische Argentijnse topvoetballer, Diego Armando Maradona. Diego aanschouwde het levenslicht op 24 augustus 1983 te Paramaribo.

Na de Algemene Middelbare School te hebben doorlopen, studeerde hij mo A- en mo B-Nederlands aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren. In het dagelijks leven is hij dan ook docent Nederlands. Zijn hobby’s zijn lopen, dansen, acteren, declameren, lezen en vooral schrijven. Diego schrijft korte verhalen, theaterstukken, gedichten, columns en moppen. In 2021 debuteerde hij met het omkeerboek ‘Misi fu a liba / Onder de amandelboom’ voor de jeugd vanaf 11 jaar. Diego’s levensmotto is: ‘Stel niets uit wat je vandaag nog kunt doen!’

Diego is dynamisch. Hij houdt ook van verschillende talen. Niet lang geleden heeft hij een van zijn oude dromen verwezenlijkt. Op 1 november 2021 is hij begonnen met de bacheloropleiding Spaans aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). 

“Een ieder is met zijn eigen kwaliteiten geboren.” Zo heeft Diego vele talenten, die hij niet aarzelt te gebruiken. Je kunt zeggen dat Diego van zijn werk, zijn hobby heeft gemaakt, want naast het feit dat bijvoorbeeld de leerling centraal staat in het onderwijs, zorgt hij er ook voor dat hij aan persoonlijke ontwikkeling doet. Terwijl de leerlingen bijvoorbeeld met spelling bezig zijn, ontwikkelt hij tijdens het uitleggen van de spellingsregels zijn presentatietechnieken. Tijdens diploma-uitreikingen treedt hij regelmatig op, wat zeker ook met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Hij verdiept zich niet alleen in zijn eigen vak, maar hij is ook nieuwsgierig naar de lesinhoud van collega’s die andere vakken verzorgen. Kortom, Diego staat open om steeds nieuwe dingen te leren!

Valkuil en allergie
“Als taalkundige werk ik heel accuraat. Ik vind het dus erg storend wanneer leerlingen (en collega’s) bijvoorbeeld geen hoofdletters en leestekens plaatsen, wanneer ze geen puntjes op de i, j en ij plaatsen en los schrijven wat aaneengeschreven moet worden. Ik herken mijn valkuil en allergie wel degelijk. Mijn valkuil wordt soms ook een valkuil voor anderen: bijvoorbeeld wanneer ik studenten te lang laat wachten op hun cijfers. Ik neem het leven (eigenlijk alles wat ik doe) heel serieus. Ik heb mezelf daarom getraind het leven anders te bekijken. Hierdoor merk ik dat ik veel meer kan presteren en luchtiger kan nadenken.’”

P.Gr.

error: Kopiëren mag niet!