De nasleep van de bouw van een toiletgebouwtje in Nickerie

Het was het oud-NDP-Assembleelid Rashied Doekhie die onlangs in Dagblad Suriname gewag maakte van de gang van zaken rond de aanbesteding en bouw van een toiletgebouwtje op het terrein van het ministerie van Openbare Werken (OW) in Nieuw Nickerie. De uitspraken van Doekhie leidden tot veel verontwaardiging, vooral vanwege het bedrag waarvoor het gebouwtje is neergezet. Maar, verantwoordelijk minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken verweerde zich en stelde dat er niets mis is met de procedure rond de aanbesteding en betichtte Doekhie van het verkondigen van onwaarheden. Maar, het voormalig Assembleelid kreeg bijval van deskundigen, waaronder een ingenieur.

Die ingenieur laat Dagblad Suriname in een uitgebreide reactie weten, dat het verhaal van OW over het toiletgebouw dat gebouwd is in Nickerie, “niet klopt”. “De SRD 377.000 waarvoor is gegund, is nog altijd circa 3,5 keer zoveel als het mag kosten. Indien het voor SRD 520.000 was geprojecteerd, dan was dat ruim 6 x de werkelijke kosten.” 

“Broekies zijn op posities gezet die letterlijk geen bal weten”

Volgens de ingenieur speelt aan de andere kant ook duidelijk een competentievraagstuk. “Met weet namelijk niet, of beter gezegd, men heeft geen verstand van hoe met deze situaties om te gaan. Dat komt vooral, omdat alle figuren die ervaring en kennis hebben van het werken onder deze omstandigheden, aan de kant zijn gezet en overal broekies op posities zijn gezet die letterlijk geen bal weten. In de zogenaamde ‘Revo-tijd’ bijvoorbeeld had je nog ergere omstandigheden, zoals hoge inflatie, stijgende koersen, stijgende lonen en prijzen, materiaalschaarste, slechte betalingsdiscipline. Er veel ervaring opgedaan hoe om te gaan met deze situaties  en hoe de risico’s voor de aannemers drastisch te verlagen. Er zijn diverse zeer effectieve methodieken. Bij een aantal projecten die in de afgelopen jaren zijn gedaan onder dezelfde omstandigheden min of meer, zijn dezelfde oplossingsmethodieken met succes toegepast. Het gaat erom de risico’s van de aannemers te minimaliseren en dat is makkelijk te doen, tenzij als je zelfs maar een klein beetje verstand en inzicht in de materie hebt.”

“Incompetente personen”

Volgens de ingenieur is “het probleem van de minister van OW, dat hij vaart op het kompas van een aantal totaal incompetente personen die hij van de NDP heeft overgeërfd en tegen elk advies, ook vanuit zijn eigen partij gelederen, handhaafde en zich laat gebruiken”. “Verder heeft hij een belangrijke commissie als de aanbestedingscommissie bemand met de meest incompetente leeghoofden in de hele historie van het ministerie. Gevestigde regels worden met de voeten getreden en bewust verkeerd geïmplementeerd met als doel blijkbaar om corrupte vriendjes te faciliteren.”

Tot slot houdt de ingenieur voor, dat een dure toiletruimte van een villa woning circa 350 tot 500 US$ per m2 kan kosten. “Het opgezet gebouwtje is naar schatting 9m2. De raming is dus 9 x 500 = 4.500 US$. 4.500 x SRD 22 = SRD 99.000. Die SRD 520.000 is dus meer dan 5 keer dat bedrag!”

“Doekhie verspreidt opzettelijk onjuiste informatie”

Minister Nurmohamed had eerder tegenover Dagblad Suriname gesteld, dat ondernemers hoge risicokosten in rekening brengen door een trackrecord van niet betaalde aannemers en een onvoorspelbare koers. “Maar er zijn nog vele ondernemers die huiverig zijn om te werken voor de staat. Dat is de realiteit waarmee wij te maken hebben. Rashied Doekhie verspreidt opzettelijk onjuiste informatie. Dagblad Suriname heeft na een simpele app alle informatie gehad zoals het is gegaan en wie het werk gegund heeft gehad. De feiten zijn anders dan wat bepaalde mensen verkondigen”, aldus de minister. 

“Het is niet de eerste keer, en zal ook niet de laatste zijn. Personen met kwade agenda’s zullen blijven proberen om desinformatie te verspreiden. Ons antwoord zal in daden zijn en wij gaan het goede werk blijven vervolgen. Als minister schuw ik geen enkele vorm van onderzoek en verantwoording. Er is steeds aangegeven dat transparantie, openheid en eerlijkheid hoog in de vaandel worden gedragen. In het beleid is er geen ruimte voor corruptie. OW heeft grote vorderingen gemaakt op het gebied van modernisatie en vernieuwing. Het werk wordt, anders dan voorheen, middels openbare aanbestedingen gegund.”

De bewindsman zei verder: “Er wordt heisa gemaakt met een openbare aanbesteding voor Nickerie. De feiten liggen anders. In het geval van een openbare toilet heeft de gunning plaatsgevonden voor een bedrag van SRD 377,518. Daarin zijn de totale bouwkosten inclusief de risico+winst/onvoorziene-kosten en stelposten. De hoge risicokosten zijn te danken aan een achtergelaten trackrecord van niet betaalde aannemers en een onvoorspelbare koers. Dat is de realiteit waarmee OW vooralsnog te maken heeft. Vele aannemers durven door de eerdere taferelen niet mee te doen. Desondanks, zal er nader onderzoek gevraagd worden om eventuele malversaties aan te pakken.”

PK

error: Kopiëren mag niet!