Anand Biharie over de leenmentaliteit

De gedachte dat het goed komt door het nemen van leningen is onjuist, volgens de econoom Anand Biharie. “De realiteit is dat in de vorige regeerperiode miljarden zijn verdwenen”, zegt hij in een reactie aan Dagblad Suriname. De explosie van de waardedaling van de SRD is een gevolg van de monetaire financiering. “Op die manier zijn veel SRD’s in handen gekomen van partijloyalisten.”

\Biharie legt uit, dat wanneer dat gebeurt de vraag naar valuta groot wordt, met de schaarste van de dollar als gevolg. Hij noemt de ontwikkeling van ‘gratis’ geld en geen productie als bron voor een hoge inflatie en waardedaling van de SRD. “Economische productie betekent juist inkomsten.” Biharie benadrukt, dat het belangrijk is om de vraag te stellen waar de SRD’s vandaan komen.

Zelf geeft hij het antwoord en noemt de monetaire financiering. Ook nu ziet de econoom nog geen verandering door de afwezigheid van productie. En zelfs eerder, ten tijde van de Front-regering, hebben de rijkdommen van Suriname zoals hout en goud geen verlichting gebracht, beweert Biharie. “Anders zouden de burgers niet op de NDP-stemmen”, verklaart hij.

Biharie is van mening dat de goudsector beter gecontroleerd moet worden. “Het komt niet goed door leningen. “De 690 miljoen US$ is niet voor consumptieve uitgaven, 200 miljoen is voor de financiering van sociale maatregelen terwijl het geld bij de bank blijft”, aldus Biharie.

RB

error: Kopiëren mag niet!