Situatie illegale porknokkers aan het verergeren

De zogenaamde oekemmang oftewel porknokkers, hadden enkele maanden terug een mijn in het concessiegebied van de Rosebel-goudmijn, van het Canadese goudmijnbedrijf IAmGold, in het district Brokopondo, bestormd. Dit gebeurt vaker.

De oekemmang zijn jongemannen die ‘ronddwarrelen’ in het gebied, op zoek naar goud. Zij zorgen voor een onveilige situatie in de mijnen en ook wordt het werkproces van het bedrijf daardoor verstoord. Ofschoon de oekemmang weten dat dit gevaren met zich meebrengt, ze kunnen dodelijk bedolven worden onder zwaar materieel of opgeblazen worden in de mijnen, dringen zij door tot de gevaarlijkste plekken in dat gebied. Het bedrijf heeft eerder op de gevaren gewezen. 

Men had veelal gedacht dat de oekemmang dorpelingen waren, die de goudmijnen bestormen. Dit is echter niet het geval. De jongemannen komen overal uit het land vandaan.

Ook de dorpelingen van Nieuw-Koffiekamp ondervinden last van de situatie en hebben reeds eerder aan de bel getrokken, om op te treden tegen de illegale porknokkers. De redactie van Dagblad Suriname heeft vernomen dat de situatie aan het verergeren is. De bewoners van Nieuw-Koffiekamp doen wederom een beroep op de overheid om dit probleem aan te pakken.

SK

error: Kopiëren mag niet!