Paamaka gemeenschap beklaagt zich over behandeling Newmont

De Paamaka gemeenschap heeft zich in een schrijven naar de hoofdvestiging van de goudmaatschappij Newmont in de VS zich beklaagd over de houding van de bedrijfstak in Suriname naar de lokale Paamaka gemeenschap toe. Newmont zou bij de vestiging van de Merian goudmijn in het leefgebied van Paamaka geen overleg hebben gepleegd met de lokale gemeenschap en derhalve geen instemming van haar hebben verkregen volgens de internationaal aanvaarde procedures en processen, de zogeheten Free Prior and Informed Consent (FPIC).

De vier hoofdkapiteins van de stam zeggen in de brief aan Matt King, senior manager Social Resposibility van Newmont, dat het behoorlijk schort aan de communicatie  van het goudbedrijf met de Paamakastam. Directe aanleiding voor het beklag is een verzoek van Newmont aan de Surinaamse autoriteiten voor uitbreiding van de concessie.

De traditionele gezagdragers voeren aan, dat het Gemeenschapsontwikkelingsfonds, thans na 8 jaar weinig duurzame ontwikkeling tot stand heeft gebracht voor de Paamaka gemeenschap. De Paamaka gemeenschap zegt teleurgesteld te zijn dat Ontwikkelingsprojekten die waren overeengekomen en vele beloften die zijn gedaan niet of ondermaats zijn ingelost. 

Bij het drinkwaterproject voor Langatabiki zijn waterkranen geïnstalleerd in het dorp, doch het is onduidelijk of het water wel veilig is om te drinken. Er is een hydroponics groentekwekerij opgezet, een project dat al voor de uitvoering door de gemeenschap was afgekeurd. De groenten zijn uiteindelijk niet door Newmont opgekocht zoals eerder overeengekomen. 

In het schrijven aan Newmont zeggen de traditionele gezagsdragers, dat het ernstig tekort schiet in de communicatie van het goudbedrijf naar de gemeenschap toe. Slechts eens in de twee tot drie weken komen vertegenwoordigers van het bedrijf. Een sterk community relations programma zou aanwezig moeten zijn in de dorpen, of minstens wekelijks in alle dorpen moeten komen om de mensen te informeren of te luisteren naar bezorgdheden en vragen. Voorheen was het anders, wordt gesteld. Ook andere vormen van communicatie zijn weggevallen. De gemeenschap weet niet wat binnen Newmont speelt en het bedrijf weet niet wat er binnen de gemeenschappen leeft. Ook de cultureel incorrecte wijze waarop het traditioneel gezag vaak is bejegend door het goudbedrijf is respectloos en een doorn in het oog voor de Paamaka gemeenschap.

SS

error: Kopiëren mag niet!