Nieuw weerstation in Coronie in gebruik genomen

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft donderdag met districtscommissaris Maikel Winter een nieuw AWS-meetstation (Automatic Weather Station) in het district Coronie officieel in gebruik genomen. Naast de ingebruikname heeft de minister samen met zijn staf een onderhoud gehad met het OW-personeel daar. Er is ook een bezoek gebracht aan enkele lopende projecten in het district Coronie.

“Om de ontwikkelingen te volgen is dataverzameling van eminent belang, derhalve staan wij voor een gigantische uitdaging, als het gaat om de klimaatverandering”, aldus OW. Er zijn beperkte hydrologische- en meteorologische gegevens beschikbaar voor het achterland van Suriname, dat bestaat uit een uitgestrekt en grotendeels onbewoond regenwoud met uitzondering van bepaalde locaties langs de rivieren. Daarom is uitbreiding van het hydro-meteorologische observatienetwerk de sleutel voor het verkrijgen van gegarandeerde real time gegevens uit moeilijk toegankelijke gebieden.

Deze gegevens zullen de voorspellingsfaciliteiten en het monitoren van zwaar weer verbeteren. De directe begunstigden van deze data zijn de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en de Hydrologische Onderzoeksafdeling (WLA), die deel uitmaken van het onderdirectoraat Onderzoek en Innovatie, ressorterende onder het directoraat Onderzoek en Dienstverlening van het ministerie van Openbare Werken. 

Dit betreft het eerste AWS van GCCA fase2+ project dat in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP) en de Europese Unie (EU) wordt uitgevoerd in het kader van “The Global Climate Change Alliance fase 2 (GCCA2+).

In totaal zullen twee Automatic Weather Stations (AWS), 9 Automatic Waterlevel Stations (AWLS) en 24 Rain Gauge (regenstations) in geheel Suriname worden geplaatst. De constructie- en bouwwerkzaamheden zijn volledig uitgevoerd door de Meteorologische Dienst Suriname en de technische dienst van OW-Coronie onder Supervisie van onderdirecteur Dew Bhaggoe van Onderzoek en Innovatie.

Zo’n meetstation kan metingen verrichten van onder meer temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, windsnelheid en windrichting. De data wordt opgeslagen in een apparaat dat is verbonden met het netwerk van het MDS-hoofdkantoor in Paramaribo. Deze data worden niet enkel gebruikt door de hydrologische-, klimatologische- en de synoptische sectie, maar ook door ingenieursbureaus, nationale- en internationale instellingen om analyses en weersverwachtingen te maken.

error: Kopiëren mag niet!