President Santokhi informeert ambassadeurs en internationale organisaties over buitenlands beleid

Een dankwoord aan de in Suriname geaccrediteerde ambassadeurs en vertegenwoordigers van internationale organisaties voor de ondersteuning op verschillende gebieden waaronder de strijd tegen Covid-19-pandemie en het economische hervormingsprogramma. Woorden van president Chandrikapersad Santokhi zaterdag 15 januari tijdens een nieuwjaars bijeenkomst in Maharaja Palace. 

De president informeerde zijn gehoor over het buitenlands beleid van Suriname. De doelstelling is bij te dragen aan het bereiken van de nationale ontwikkelingsdoelen door het mobiliseren van buitenlandse investeringen, capaciteitsversterking, adequaat gebruik van natuurlijke hulpbronnen en economische kansen, ontwikkeling van moderne technologie en verwerving van afzetmarkten. Het buitenlands beleid zal ook gericht zijn om Suriname te positioneren in internationale organisaties; daarnaast ook het oprichten van regionale en internationale organisaties. Hierdoor zal de diplomatieke reikwijdte worden vergroot.

De staatsbezoeken aan Nederland en Guyana en deelname aan de CECLAC Summit, de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, de Expo 2020 Dubai, zijn gelegenheden geweest die Suriname op de kaart heeft geplaatst, beaamde de president. Dit jaar zal Suriname het voorzitterschap van de Caribbean Community (Caricom) bekleden.

Ter stabilisatie, herstel en verbetering, van de economie in Suriname heeft de regering 12 prioriteits beleidsdomeinen uitgestippeld. Deze bestaan uit programma’s en projecten, die in samenhang en integraal geïmplementeerd zal worden. Het betreft de verdere implementatie van het Herstelplan, IMF-programma, Tripartiet Akkoord, sociaal vangnet, National Risk Assessment Strategisch Plan, het mobiliseren van investeringen, maatregelen voor een effectieve bestrijding van Covid-19 in Suriname, integrale aanpak voor de ontwikkeling van het binnenland, actieplan inzake klimaatverandering issues, veiligheidsprogramma voor alle burgers, beleid inzake management en strategie van overheidsbedrijven en programma en actie om de dienstverlening aan de gemeenschap te verbeteren. Het staatshoofd sprak de hoop uit dat de diplomatieke samenwerking tussen Suriname en de landen wordt voortgezet.

‘Met de slogan ‘Suriname, Toward Lasting and Peachful Development’ zal de regering verder werken aan de ontwikkelingsdoelen, niet alleen de komende 5 jaar, maar permanent: ever lasting.’ Dat benadrukte minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) tijdens het diplomatiek samenzijn. “We zijn in een crisis en in het afgelopen jaar is een stukje herstel gerealiseerd. Er wordt ernaar toegewerkt om te komen tot duurzame ontwikkeling van Suriname. We kijken optimistisch met een positieve blik naar de toekomst, omdat we weten dat de maatregelen die we nu treffen het fundament vormt voor groei en ontwikkeling van ons land.”

Ambassadeur Keith George van Guyana, die de Amerikaanse ambassadrice Karen Lynn Williams, decaan Corps Diplomatique, vertegenwoordigde. sprak de aanwezigen toe. In zijn toespraak haalde hij aan dat de door het Corps Diplomatique gemaakte plannen, vanwege de Covid-19 pandemie helaas niet konden worden uitgevoerd. “In de nasleep van de pandemie waarvan we nog een tijdje de gevolgen zullen voelen, nodig ik de regering en de overige hooggeplaatste aanwezige gasten uit, voor het bespreken van ideeën, zaken en issues, die kunnen profiteren van bilaterale corporaties via de missies in Paramaribo”, aldus ambassadeur George.

error: Kopiëren mag niet!