Tsang bekritiseert falend Covid-beleid: “Voor hetzelfde geld zaten we nu een humanitaire ramp”

Het NDP-Assembleelid Stephen Tsang (NDP) heeft donderdag in de Assemblee ernstige kritiek geleverd op wat hij noemt het falend en “zig-zag” Covid-19 beleid van de regering. “God zij dank heeft de Omicron-variant een milder ziekteverloop, anders zaten ze vanwege het ad-hoc beleid van de regering nu midden in een humanitaire ramp met vele duizenden besmettingen en honderden doden”, zei de parlementariër.

Hij illustreerde dit met als voorbeeld te noemen het besluit om de scholen op 7 januari te openen, terwijl het toen nog onduidelijk was om welke Covid-variant het ging bij de huidige vijfde Covid-golf. Het kon evengoed om de Delta-variant zijn gegaan. Tsang vindt dat de regering minstens nog een week moest hebben gewacht alvorens het besluit te nemen. De parlementariër vraagt aan de regering hoe zij de risico’s heeft afgewogen om de scholen op 7 januari te openen.  

Op 5 januari had de Covid-19 commissie van het parlement een onderhoud met de minister van Volksgezondheid. Bij die gelegenheid is gesuggereerd, dat de opening van de scholen met een week zal worden verschoven om te kijken naar de verloop van de vijfde Covid-golf. Op diezelfde dag is echter bekend gemaakt door het ministerie van Onderwijs dat de scholen op 7 januari open zullen gaan. Hij vraagt zich nu af wat de meerwaarde is van de Covid parlementaire commissie. De vijfde Covid-golf zat toen nog in de beginfase, met een besmettingsgraad van 50% en een R-waarde van 9. Het was toen nog niet vastgesteld of het daadwerkelijk om de Omicron-variant ging. Ook was nog niet bekend wat het effect van de vijfde golf zou zijn op de samenleving, en hoe het verloop in de ziekenhuizen zou zijn. Pas op 10 januari is vastgesteld dat het om Omicron gaat. Die heeft gelukkig een milder ziekteverloop. Indien vastgesteld zou worden dat het om de Delta-variant ging, dan zouden we nu midden in een humanitaire ramp hebben gezeten, “dankzij het adhoc en zig-zag Covid-beleid van de regering”.

“Het is een gokbeleid”

Tsang vergelijkt het Covid-19 beleid met Suribet. “Het is een gokbeleid en we moeten God danken als het geluk aan onze zijde is”, aldus de parlementariër.

SS

error: Kopiëren mag niet!