Wegwerphuisjes

Bouwvakker eerste klas Ali Moeljoredjo: “Ik ben van vakman verworden tot klusjesman. Er wordt niet gebouwd. Bouwvakkers lopen werkloos rond. De crisis in de bouwsector is van dien aard, dat je van geluk mag spreken als je een karweitje vindt. Bouwen kost handenvol geld. Als je wilt bouwen, verbouwen of repareren, ga je keihard geld op tafel moeten leggen en dat is het grote probleem in onze economische situatie zonder uitzicht op spoedig herstel.”

Niet op te brengen

“Ik word vrijwel dagelijks benaderd om iets te herstellen, maar in 99% van de gevallen haakt men vanwege economische reden af nadat de materiaalkosten gecalculeerd zijn. Er wordt niet eens gevraagd naar maakloon.”

Jubelstemming

“Deze week werd ik geroepen om een karwei dat binnen 2 uurtjes af kon zijn op te knappen. Vroeger zou ik mijn neus ophalen voor zo’n kleinigheid. Tegenwoordig moet ik blij zijn met alles wat ik vind. Alle beetjes helpen.  Dus hapte ik gretig toe.”

C-kwaliteit

“De benodigde c-kwaliteit van de goedkoopste houtsoort bedroeg SRD 341 exclusief vrachtkosten. Dat valt mee zou je zeggen. Behalve als er wordt gekeken naar de paar meter hout van de laagste kwaliteit. De opdrachtgever merkte op, dat hij om dat te bekostigen 3 volle dagen moet werken.”

Kosten drukken

“De enorme daling van de koopkracht en de prijsstijgingen zorgen er al tijden voor dat, dat huiseigenaren niet aan onderhoud van hun bezit toekomen. Weinigen kunnen zich nieuwbouw veroorloven. Om de kosten te drukken maken zij die het in deze tijd wagen om te bouwen, gebruik van de goedkoopste bouwmaterialen. Hout van c-kwaliteit, dunne betonplaten die veel weg hebben van samengeperst karton en ander inferieur materiaal worden gebruikt. Zij die dromen van een eigen huis, dat levenslang zou moeten meegaan, zijn op het moment bezig wegwerphuizen neer te zetten”. Aldus bouwvakker Moeljordjo.

HD

error: Kopiëren mag niet!