Zittend dood gaan – Een pandemie in een pandemie

Zittend dood gaan! Dat is oud nieuws. Maar, juist in tijden van corona is het heel belangrijk om deze bewustwording op te wekken. We leven in een electronisch tijdperk waarbij in haast iedere huishouding laptops en smartphones voorkomen. Ook geschiedt bijna alles via de elektronische weg. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Mopé app. Je kunt internetbankieren. Bijna alles geschiedt letterlijk met een klip op de muis. In de meeste gevallen is het leuk, want al zittend kun je je lopende afspraken nakomen. Maar, dit heeft ook vele nadelen. Urenlang achter de laptop…”Je voelt letterlijk de energie uit je aftappen.” Ook krijg je heel veel elektronische stralen naar binnen.

In gesprek met een opticien zegt zij, dat het is gebleken dat in tijden van de corona pandemie het zicht bij de meeste mensen is gaan verslechteren. Dit is vooral bij studenten te merken. Ook geeft zij aan dat het mogelijk komt doordat de student virtueel les moet volgen en op die manier gedwongen is om uren voor het scherm te zitten. “Je kunt zeggen dat er sprake is van een pandemie in een pandemie.”

Hoe kan comfort er juist voor zorgen dat je leven verkort wordt?
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat veel zitten nadelig is voor de gezondheid. Dit kan leiden tot een verminderde fitheid, een verhoogde bloeddruk, een verminderde regulatie van de bloedsuikerspiegel, gewichtstoename, een verhoogd cholesterol en je kunt allerlei fysieke klachten krijgen. Al deze dingen kunnen op lange termijn weer leiden tot serieuze klachten, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2, depressie, kanker, of zelfs vroegtijdig overlijden. “En je zult je dan afvragen hoe het komt dat iets dat zo comfortabel aanvoelt je leven juist verkort.” Dit komt juist om dat comfort, omdat die zitplek allerlei functies overneemt die jouw spieren normaliter vervullen. “En dat is helemaal niet goed.” 

Ons lichaam is niet gemaakt om continu te zitten. Onze lichaamsbouw zorgt ervoor dat we tegen de zwaartekracht in, rechtop kunnen staan, waarbij onze ruggengraat een belangrijke functie vervuld. Maar, als we alleen maar zitten ontstaat er een ongelijke druk op de ruggengraat. Hierdoor slijten je wervels en het kraakbeen ertussen. De gewrichten worden overbelast, de zenuwen, aderen en bloedvaten worden bekneld en je verbrandt minder, je verliest spiermassa en je wordt minder flexibel. Hierdoor bestaat de kans op grote gezondheidsproblemen. Bewegen is daarom essentieel. Niet alleen voor de fysieke gezondheid, maar ook voor het brein.

P. Gr.

error: Kopiëren mag niet!