Man opgepakt op Schiphol die met ruim 160.000 euro cash naar Suriname wilde vetrekken

De FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) heeft op woensdag 29 december 2021 een 58-jarige Nederlander aangehouden op Schiphol. De man wordt verdacht van witwassen, zo is donderdag 13 januari door de FIOD bekendgemaakt.

De man had in totaal 155.000 euro in zijn ruimbagage verstopt en nog eens ruim 8.000 euro in zijn handbagage. Daarnaast werden bij de verdachte nog twee exclusieve horloges, diverse sieraden, een vals paspoort, ID-kaart en acht mobiele telefoons, waaronder vijf nieuwe. Na de aanhouding is de man in beperkingen geplaatst en zijn voorlopige hechtenis is woensdag met 30 dagen verlengd.

De verdachte wilde vanaf Schiphol vertrekken naar Suriname. Een speurhond van de Douane sloeg aan tijdens een reguliere controle van de bagage van vertrekkende passagiers. Daarop werd de Douane bij de gate gewaarschuwd die de passagier heeft gecontroleerd. Tijdens deze controle werd duidelijk dat de man geld in zijn handbagage vervoerde. Ook was er geld in de ruimbagage verstopt in broekzakken van zeer dure exclusieve spijkerbroeken. De zaak werd door de Douane overgedragen aan de FIOD.

Uit een eerste onderzoek door de FIOD bleek dat de man niet kon verklaren waarom hij de grote hoeveelheden geld vervoerde. Hij werd vervolgens aangehouden op verdenking van witwassen en het niet aangeven van het vervoer van 10.000 euro of meer bij de Douane.

Omdat de FIOD het vermoeden had dat er bij de man thuis nog meer geld zou kunnen liggen, vond er een spoeddoorzoeking in de woning van de man plaats. Tijdens deze doorzoeking werden onder andere een auto, diverse dure merkkleding, datadragers en administratie in beslag genomen.

Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

error: Kopiëren mag niet!