Directeur St. Vincentius Ziekenhuis: “Aantal opnames als gevolg van Omicron lijkt nog mee te vallen, maar situatie niet onderschatten”

“St. Vincentius Ziekenhuis kan naast Covid-zorg ook nog inspelen op reguliere zorg”

Wereldwijd is er nog niet zoveel bekend over de nieuwe Omicron-variant die nu ook officieel is vastgesteld in Suriname. Geen verrassing, omdat de laatste dagen er een explosieve toename was te constateren in het aantal dagelijkse positief geteste personen. Wat wel bekend is, is dat deze variant zich razendsnel verspreidt, maar milder is dan de Delta-variant en niet leidt tot een explosieve toename van het aantal opnames van patiënten in ziekenhuizen -veelal van korte duur-  en op Intensive Care Units. Maar, hoe moeten de lokale ziekenhuizen nu inspelen op de aanwezigheid van Omicron en wellicht toch een stijging van het aantal opnames?

De redactie van Dagblad Suriname benaderde hieromtrent de directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), Manodj Hindori. Hij erkent, dat inderdaad het aantal opnames als gevolg van Omicron tot nog toe “lijkt mee te vallen”. Maar, hij vervolgt meteen door te stellen dat de situatie niet onderschat moet worden.

“Als het zo doorgaat kunnen op een moment bepaalde diensten niet goed gedraaid worden”

“Alhoewel de symptomen van deze variant beduidend milder lijken te zijn dat de vorige Delta-variant baart de razendsnelle verspreiding van deze variant toch wel zorgen. Niet zozeer, omdat de ziekenhuizen overvol dreigen te geraken – dat lijkt tot nog toe wel mee te vallen -, maar meer omdat het eigen ziekenhuispersoneel ook flink getroffen wordt door deze besmettingen en daardoor uitvalt. We hebben sowieso al te maken met een tekort aan zorgpersoneel. Als het zo doorgaat kunnen op een bepaald moment sommige diensten niet goed gedraaid worden. Tot nog toe lukt het ons aardig goed om de zorg te blijven verlenen, maar ik hoop niet dat wij bepaalde afdelingen of diensten tijdelijk zullen moeten sluiten wegens uitgevallen personeel.”

“Extra bedden gereed gemaakt”

Voor wat betreft de opvang van Covid-patiënten heeft het St. Vincentius Ziekenhuis, conform de instructies van het ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Ziekenhuis Raad, extra bedden gereed gemaakt, aldus Hindori. “Onze Covid-afdeling is tegenwoordig flexibel inzetbaar, dat wil zeggen dat wij een deel van de afdeling kunnen bestemmen voor Covid-zorg en het ander deel voor reguliere zorg. Bij de eerdere Covid-golven moest de reguliere zorg vaak teruggedraaid worden ten behoeve van de Covid-zorg, maar met deze flexibele benutting kunnen we inspelen op zowel de vraag naar Covid-zorg als naar reguliere zorg.”

“Situatie toch niet onderschatten, ondanks uitblijven grote toestroom Covid-patiënten”

Hindori: “Tot nog toe heeft het SVZ gelukkig geen grote toestroom van Covid-patiënten gekregen. Maar, we moeten de situatie toch niet onderschatten, want al zijn de Omicron klachten mild, het virus tast met name de luchtwegen aan en patiënten met een verhoogd risicoprofiel lopen bij besmetting nog steeds risico op opname in het ziekenhuis of zelfs in de intensive care.”

“Intern zijn Covid-protocollen aangescherpt”

De directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis zegt verder, dat zijn ziekenhuis intern de Covid-protocollen heeft aangescherpt. “Er wordt strak gelet op toepassing van de MoHanA-maatregelen, zowel door personeel, patiënten als bezoekers. Mondkapjes, handen wassen, afstand houden en goede hygiënemaatregelen zijn heel belangrijk. Ook controle bij de toegang naar het ziekenhuis is verscherpt. Patiëntenbezoek wordt ook beperkt. Op alle manieren willen we zien te voorkomen dat Covid-besmettingen zich via het ziekenhuis verspreiden.”

PK

error: Kopiëren mag niet!