Tijd doorbrengen in de natuur belangrijk

“Uit de natuur put ik mijn inspiratie”

Een aantal wetenschappelijke studies laat zien, dat de natuur bij kan dragen aan ontspanning, welzijn en gezondheid. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd onder twintigduizend mensen, is gebleken dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrachten, een significant betere gezondheid en psychisch welbevinden rapporteerden, dan zij die dat niet deden. Simpelweg stilzitten en de natuur in je opnemen zorgt al voor een positief effect, laten onderzoekers weten. Dat de natuur een positief effect heeft op de mens, wisten velen immers al. Maar hoe vaak brengen mensen tegenwoordig nog tijd door in de natuur? 

In een gesprek met Dagblad Suriname zegt Vandana Ramlal, voorzitster van Stichting Growing Seeds, dat tijd doorbrengen in de natuur erg veel voordelen heeft voor de gezondheid en gemoedstoestand van de mens.

“Ik heb diverse artikelen gelezen over hoe groot de impact van tijd doorbrengen in de natuur op je gezondheid is en nu ervaar ik het zelf. Al anderhalf jaar ben ik bezig met een natuurpark te Commewijne (Growing Seeds) en iedere dag merk ik dat ik er gelukkiger van wordt. Het gevoel om ’s morgens op te staan en de tijd te nemen om in de tuin te zitten, de geur van de bloemen en het gras tot je te nemen, de vogels te horen fluiten en ook nog te ervaren hoe de wind met de bomen speelt, is bovenal onbeschrijfelijk. Ik had mijn spontane glimlach verloren, ik was vergeten wat ontspannen was en liet me meesleuren in de drukte van het leven. Dankzij dit park krijg ik mijn rust en humeur terug. Uit de natuur put ik mijn inspiratie, ik merk dat ik mij beter kan concentreren en  voel mij minder gestrest en moe als ik aan een opdracht werk. Ik kan ook meer empathie voelen voor mensen en dingen om me heen en raak gestimuleerd om te reflecteren op problemen en situaties. Ik heb verder vooral geleerd om te genieten van alles wat bloeit en groeit. Eigenlijk kun je zeggen, dat dagelijks mijn bewondering groeit voor al het moois dat de schepping ons biedt.”

Ramlal geeft te kennen dat mensen en zeker de kinderen te weinig tijd doorbrengen in de natuur. Daardoor raakt het contact met de natuur verloren. “Er wordt nog te veel binnenshuis gespeeld. De telefoon en televisie, maar zeker ook videogames, zijn voor velen onmisbaar. De druk van het leven, zorgt ervoor dat ouders weinig tijd uittrekken voor hun kinderen om bijvoorbeeld naar de dierentuin, of naar een park, of buiten de stad te gaan. Mensen hebben tegenwoordig twee banen en zijn in een soort ‘survival state’. Iedereen is aan het overleven en als je enigszins vrije tijd hebt wil je het liefst gewoon slapen.”

Vanwege de vele voordelen en ook, omdat de meeste scholen kinderen onvoldoende in contact brengen met de natuur, is het verlangen ontstaan om binnenkort een kinderdagverblijf in het natuurpark op te zetten, waar kinderen groene activiteiten kunnen uitvoeren, zegt Ramlal.

“Een groene omgeving is goed voor de motorische ontwikkeling van het kind en zeker ook voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen kunnen zoveel avontuur beleven en iedere dag nieuwe ontdekkingen opdoen. Er is altijd veel te beleven in de natuur en dat zorgt voor de uitdagingen.”

SK

error: Kopiëren mag niet!