Omicron-variant zorgt voor meer ziekenhuisopname bij jonge kinderen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft maandag 10 januari bekendgemaakt, dat de Omicron-variant is vastgesteld in Suriname. Een Nederlandse website bericht dat de Omicron-variant voor volwassenen milder lijkt uit te pakken.

“Hoewel besmettelijker, lijkt het virus te zorgen voor minder ziekenhuisopnames en ic-opnames.” Er wordt echter aangegeven dat dit niet voor jonge kinderen geldt. “Verschillende landen melden dat jonge kinderen in de leeftijd van 0-5 jaar veel vaker naar het ziekenhuis moeten na een besmetting. In het Verenigd Koninkrijk werden in de laatste zeven dagen, 857 kinderen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19, het hoogste aantal sinds de uitbraak van de covid-pandemie. Bijna tweederde van de opgenomen kinderen was tussen de 0 en 5 jaar.”

Ook wordt verder in het artikel aangegeven, dat in Duitsland bij het openen van de scholen, het belang van het mondneusmasker en regelmatig testen wordt benadrukt. Dit vanwege de sterke toename van ziekenhuisopnames van kinderen in Engeland. Volgens het artikel maakt de Duitse minister van Volksgezondheid zich zorgen, omdat de vaccinatiegraad voor kinderen te laag zou zijn. Een besmetting in scholen zou volgens hem zeer riskant zijn.

Situatie Suriname

Aan minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin is gevraagd wat zijn kijk is op besmettingen bij kinderen met de Omicron-variant. Vooralsnog heeft de redactie geen reactie ontvangen. 

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft recentelijk aangekondigd dat de scholen open zullen blijven, zodat de leerlingen niet verder achterop raken. “Wat men echter vergeet is dat de leerlingen die positief worden getest op het virus ook verder achter raken, wanneer ze in thuisisolatie moeten blijven”, zegt een bezorgde burger. Ouders en leerkrachten blijven kritiek leveren op dit besluit, omdat het er in de praktijk totaal anders aan toe gaat. Het is gebleken dat leerlingen zich heel weinig houden aan de MoHanA-regels. Ook gebeurd het vaak genoeg dat zieke kinderen de school normaal bezoeken. Het baart de ouders enorm zorgen. Sommige ouders zijn niet op de hoogte van alle informatie en besluiten hun kinderen maar thuis te houden. Informatie naar de samenleving is daarom heel erg belangrijk.

Wat ouders zeggen:

Valerie: “Mijn kinderen waren besmet met de Delta-variant en ze zijn er goed uit gekomen. Ik vrees absoluut niet meer voor corona. Het betekent niet, dat ik er nonchalant mee om zal gaan. Ik hou nog steeds rekening met mijn omgeving. Merk ik griepverschijnselen bij mij of een van mijn gezinsleden, doen we gelijk een sneltest. Het enige advies dat ik heb, is kalm blijven, de rest weten jullie al. Want als je in paniek raakt vererger je alles alleen maar.”

Safiyya: “Eerlijk gezegd,  ik heb me eerder geërgerd eraan, maar nu hou ik me kalm en probeer zodanig met me kids te praten, zodat ze ook voorzichtig kunnen zijn en zich aan de MoHanA- regels houden. Ik zorg ervoor dat ze gezond eten en drinken, bewegen en dat ik ze op tijd aanpak, als ze ziek zijn.”

SK

error: Kopiëren mag niet!