‘Genetic sequencing’ essentieel om Covid-variant vast te kunnen stellen

Minister Ramadhin: “Het is een vrij accuraat proces en niet heel eenvoudig”


Het is nu officieel en bevestigd, wat iedereen eigenlijk al vermoedde zo niet wist. De Omicron-variant van het coronavirus is ook actief in Suriname, zo meldde het ministerie van Volksgezondheid maandagmiddag. Dat is geconstateerd na zogenoemd ‘genetic sequencing’ onderzoek van enkele testmonsters in Nederland.

Er worden regelmatig Covid-19 monsters verzameld om voor genetic sequencing op te sturen naar het laboratorium van de Erasmus Universiteit in Rotterdam die kosteloos de monsters onderzoekt voor Suriname. De resultaten van de laatste batch met monsters die zijn gestuurd voor analyse zijn binnen. Wat al werd gesuggereerd, met het oog op de explosieve toename van het aantal besmettingen de afgelopen week, is nu met de meest recente resultaten uit Nederland bevestigd. De Omicron-variant is aanwezig in Suriname, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Alleen maar vaststellen of iemand wel of geen Covid-19 heeft

In Suriname kunnen we tot heden alleen vaststellen of iemand wel of geen Covid-19 heeft. Om na te gaan om welke variant van het Coronavirus het specifiek gaat, is dat speciale en bijzondere onderzoek in Nederland nodig. 

Een dergelijk onderzoek, genetic sequencing, is niet mogelijk in Suriname. Nu in het land ook de bekende jaarlijkse griepgolf heerst en veel mensen wat verkouden, grieperig zijn, vraagt men zich af in hoeverre wetenschappers hier wel in staat zijn om een gewoon griepvirus te kunnen onderscheiden van een coronavirus, nu Covid-varianten hier ook niet kunnen worden gedetecteerd.

De redactie van Dagblad Suriname benaderde minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid voor enige opheldering met name over dat ‘genetic sequencing’.

“Genetic sequencing geen eenvoudige procedure”

“Ik heb tijdens mijn bezoek aan het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Nederland vorig jaar een totale rondleiding, maar ook een instructieoverzicht gehad over genetic sequencing. Er is ook ervaring hier bij onze epidemiologen over genetic sequencing. We hebben dit altijd gedaan in samenwerking met laboratoria van de CARPHA (Caribbean Public Health Agency), van het RIVM en recentelijke, de laatste samenwerking die wij hebben is met het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.”

Volgens de bewindsman is het niet een eenvoudige procedure. “Investeringen die je eigenlijk moet plegen om dat in stand te houden zijn niet aan de lage kant. Als je kijkt naar hoe vaak je als land genetic sequencing moet doen, als land nu in de Covid-pandemie, is zelfs in heel Nederland maar een aantal laboratoria op 16 miljoen mensen waar men sequencing doet. En dan stuurt men het materiaal ook nog eens naar het RIVM voor referentie. Dus, het is een vrij accuraat proces en niet heel eenvoudig.”

“Alles wat niet positief test op Covid zal een andere virale infectie zijn”

“Ik wil slechts erop wijzen, dat we gekeken hebben naar mogelijkheden om sequencing. Er was een mogelijkheid om het in Frans-Guyana te doen, dat is dichterbij en daar hebben we ook naar gekeken. Uiteindelijk hebben wij Nederland, Rotterdam, beschikbaar gevonden die dit kosteloos voor Suriname doet. Er is wel een paar dagen vertraging, maar dat geeft ons natuurlijk de ruimte, geeft ons wel een mogelijkheid om sequencing te doen. Heel veel landen kunnen dat niet doen en bepalen meer om welke variant het gaat op basis van de klinische situatie van de patiënt. De testen die wij hier doen kunnen wel alle Covid-cases identificeren en alles wat in principe niet positief test op Covid zal een andere virale infectie zijn, dat kan griep zijn, maar ook een andere virale infectie.”

Sequencing

In feite is sequencing wetenschappelijk speuren naar het genetische bewijs om te bepalen welke variant van het virus iemand heeft geïnfecteerd. 

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, CDC, meldt het onderstaande op haar website over sequencing:

“Virussen veranderen voortdurend, en dit geldt ook voor SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Deze genetische variaties ontstaan in de loop van de tijd en kunnen leiden tot het ontstaan van nieuwe varianten die mogelijk andere kenmerken hebben.

Het SARS-CoV-2-genoom codeert voor instructies die zijn georganiseerd in secties, genen genaamd, om het virus te bouwen. Wetenschappers gebruiken een proces dat genomische sequencing wordt genoemd om de genen te decoderen en meer over het virus te weten te komen. Met genomische sequencing kunnen wetenschappers SARS-CoV-2 identificeren en volgen hoe het in de loop van de tijd verandert in nieuwe varianten, begrijpen hoe deze veranderingen de kenmerken van het virus beïnvloeden en deze informatie gebruiken om beter te begrijpen hoe het de gezondheid kan beïnvloeden.

Sommige variantvirussen zijn bijvoorbeeld bijzonder zorgwekkend omdat ze zich gemakkelijker verspreiden, een ernstigere ziekte veroorzaken of kunnen ontsnappen aan de immuunrespons van het lichaam.”

Omdat het om een kostbaar, qua financiering, onderzoeksproces gaat lijkt het onwaarschijnlijk dat in Suriname binnen afzienbare termijn genetic sequencing kan worden verricht.

PK

error: Kopiëren mag niet!