Braziliaanse president Bolsonaro 20 en 21 januari in Suriname

President Jair Bolsonaro van Brazilië is op 20 en 21 januari in het kader van bilateraal overleg en buurlandenpolitiek op bezoek in Suriname. Een eerder gepland bezoek moest vanwege de Covid-19-pandemie worden verschoven. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) kondigde de komst van het Braziliaanse staatshoofd aan tijdens een woensdag 12 januari belegde persconferentie op zijn departement.

In Suriname zal het Braziliaanse staatshoofd – die een dag later naar Guyana vertrekt – gesprekken voeren met president Chandrikapersad Santokhi. In dezelfde periode zal ook de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali naar Suriname afreizen. Alle drie regeringsleiders zullen hun gedachten laten gaan over onder meer het project Arco Norte. Dit in het licht van de infrastructuur en energieleverantie tussen Suriname, Brazilië en Guyana. 

Tijdens het bilateraal onderhoud tussen Suriname en Brazilië zal een aantal inhoudelijke discussies gevoerd worden betreffende de politieke relatie, handel, investeringen in de agrarische sector en de samenwerking tussen Petrobras en Staatsolie. Daarnaast staan er aparte gesprekken over veiligheid, migratie en de regionale organisaties waar beide landen lid van zijn, op de agenda. Er is een gezamenlijke verklaring opgesteld die door beide regeringsleiders zal worden bezegeld. Momenteel worden 25 projecten uitgevoerd tussen Suriname en Brazilië, waarvan twee met betrekking tot de agrarische sector en onderwijs.

De drie regeringsleiders zullen met vier ministers elk deelnemen aan een werklunch in het kader van buurlandenpolitiek, met onder andere het project Arco Norte op het programma. President Irfaan Ali vertrekt op de dag van aankomst weer vanwege het bezoek van Bolsonaro aan Guyana. President Santokhi biedt 20 januari ’s avonds een diner aan zijn Braziliaanse ambtgenoot aan, die de volgende dag naar Guyana vertrekt.

Eerdere bezoeken van Braziliaanse regeringsleiders waren in het kader van het voorzitterschap van de Caricom in 2005 (Luiz Inácio Lula da Silva) en in het kader van de overdracht van het Unasur-voorzitterschap in 2013 (Dilma Rousseff). Er zijn verschillende instituten betrokken bij de komst van de bevriende staatshoofden naar Suriname, hetgeen ook een enorme coördinatie vereist.

Braziliaanse media besteden veel aandacht aan het aanstaande bezoek van Bolsonaro aan Suriname:

error: Kopiëren mag niet!