Surinamers lezen niet graag…. Lezen is weten

Cultureel centrum Suriname (CCS) is een heel bekende bibliotheek die aan de Henck Arronstraat te Paramaribo is gevestigd, waar jong en oud heen kunnen om boeken van verschillende genres te leen te krijgen. In gesprek met Dagblad Suriname gaat mevrouw Wiryabesari Vivian, personeeslid van het Cultureel Centrum Suriname, in op de vraag of Surinamers graag lezen.

Wiryabesari geeft aan, dat Suriname over het algemeen geen leescultuur heeft. “De jeugd leest pas wanneer ze van de school een opdracht moeten uitvoeren. Dat is heel jammer. De jeugd is eerder bezig met de mobiele telefoon. Lezen vergroot de woordenschat. Je komt steeds nieuwe woorden tegen en je leert ook zaken anders beredeneren.”

“Om een vergelijking te maken tussen de volwassen en de jeugd, concludeert mevrouw Wiryabesari dat er een groter percentage bestaat bij de volwassen die graag leest. In het jaar 2013 waren er 4.519 nieuwe leesbezoekers bij de volwassenen, terwijl er bij de jeugd 4.456 nieuwe leesbezoekers waren.
In 2021 waren er in totaal 1.082 leesbezoekers bij de volwassenen, terwijl in datzelfde jaar er maar 655 nieuwe leesbezoekers waren onder de jeugd. CCS heeft vaak projecten georganiseerd met het doel de leescultuur in Suriname te bevorderen. Ook heeft de bibliotheek geprobeerd de kosten laagdrempelig te houden, om meer leesbezoekers aan te trekken.”

De boodschap van mevrouw Wiryabesari is dan ook, dat ouders hun kinderen stimuleren om te lezen. 

P.Gr.

error: Kopiëren mag niet!