LVV moet berichten wat al gedaan is

Het is vooral tijdens het bewind van de minister Algoe van LVV veelvuldig voorgekomen dat allerlei heel interessante, mooie en haalbare plannen door de voormalige minister Algoe van LVV aan de samenleving werd gepresenteerd. Geen van de plannen is uitgevoerd, het is gebleven bij het verkopen van dromen. Zoals Bollywood ook wordt gezegd dromen te verkopen. De kijkers ontsnappen dan even de realiteit om dan na 3 uren zang, dans, komedie en drama weer de ellende van alledag te ervaren. We hopen dat berichten in een andere tijd worden vermeld nu. We lazen recent weer dat LVV ergens in het binnenland olifantsgras wil gaan planten. Dat is geen ingewikkelde exercitie, veel particulieren in de runderteelt doen dat. We lezen dat LVV ergens in hetzelfde gebied aan runderteelt wil gaan doen. En dan beginnen we tussen de regels te lezen. Runderteelt wordt op vrij uitgebreide schaal in Suriname gedaan. Veel burgers in Suriname hebben een agrarische afkomst waar de koeienteelt en de teelt van kleine herkauwers toe behoort. De dienstverlening vanuit LVV naar deze meestal parttime boeren is 0,0. LVV houdt zich schuil voor deze parttime en fulltime boeren, ze mogen het bekijken. Velen hebben daarom de teelt van koeien (voor de slacht en melk) allang opgegeven. Nu wil men iets in het binnenland gaan doen, maar het is een beetje vaagjes allemaal en dat is typerend voor het ministerie van LVV de afgelopen 15 jaar. We willen even de revue passeren wat LVV de afgelopen tijden heeft beloofd, mar verzuimd heeft om faciliterend op te treden en boeren de weg te wijzen. Allereerst werd bekendgemaakt dat Suriname aardappelen zou kweken. Wanneer zoiets beend wordt, dan stellen we ons voor dat importeurs van de aardappelen in Suriname daarin een stuk broodverlies gaan zien. Dan gaat de lobby aan het werk, Suriname is klein en algauw belanden dan plannen in de lade, veilig en diep zodat niemand meer het ziet. Daarnaast werd gezegd dat ananas zou worden geplant en worden ingeblikt. In 2014 zou een fabriek al in Suriname worden gebouwd in het district Para in het Carolina-gebied. Volgens Algoe zal de fabriek volgend jaar in volle productie zijn en de eindproducten stroop, wijn en jam produceren voor de lokale markt. Onderzoek heeft volgens de minister aangetoond, dat 55% van de ananasproductie weggegooid wordt na te zijn geoogst. Met de komst van de fabriek moet dit verlies tot het verleden gaan behoren. Te zijner tijd zal de fabriek ook een verwerkingsunit hebben voor het vervaardigen van jassen en andere kledingstoffen uit de kroon van de ananas, kondigde Algoe aan. Suriname zou bruine bonen verbouwen. Algoe vond  dat we ook bruine bonen kunnen telen, een Cubaanse variëteit. Na 75 dagen zou men kunnen we oogsten en gezinnen konden het zelf in hun tuin planten. Hierdoor kunnen we de import van bruine bonen indammen en deviezen besparen. Allemaal dromen die men verzint wannner men high is van de dikke djonko, maar onze politici die verzinnen ter plekke honderden dingen en dan hebben ze een goede dag gehad. Journalisten van Suriname zijn slecht geinformeerd en ze kopen deze verhalen bij de vleet. Wat ze vooral niet doen is ministers confronteren met hun beloften. Wanneer ambtenaren dan zaken gaan willen oppakken zal de lobby weer van de importeurs ervoor zorgen dat alles doodbloedt. Algoe zei ook dat Suriname wortelen zou gaan planten. Suriname zou ook cassave planten en verwerken en dit exporteren naar Barbados. Alle partijmensen en vrienden werden opeens aandeelhouder en directeur in het project dat door gierigheid en bigi ai doodbloedde. Het symbool van de corruptie en gebrek aan vaderlandsliefde en de wil om te werken aan vooruitgang van het land is de fabriek die er verwaarloosd bijstaat. Suriname zou grootschalig kokos en cacao planten aanmaken en plantages maken. De voormalige president zou in dit kader zelfs plechtig handelingen hebben verricht ergens in het binnenland samen met de minister van LVV in 2016. Ook zou Algoe boeren stimuleren op grootschalig lemmetjes te produceren. Ook zou men werken aan de ontwikkeling van podosiri-olie. De minister zou ook drachtige koeien (2000) uit Brazilië importeren voor de genetische aansterking van de runderveestapel in Suriname.       Het kan dat de import heeft plaatsgevonden, maar de boeren die hulp nodig hebben hebben daarvan geen duurzame ondersteuning ondervonden. Het ‘googlen’ van elk gewas dat nog niet in Suriname wordt geproduceerd met vermelding van Suriname, levert berichten op met altijd de naam van minister Algoe erbij. Altijd gaat het om beloften die niet zijn waargemaakt, dus dromen die zijn verkocht.

Nu komt LVV weer met olifantsgras. We willen het ministerie van LVV een aanbeveling doen: komt u eens een keer met een bericht in deze trant: LVV introduceerde veeteelt in Gingiston. Of: ‘Ananasfabriek geopend te Carolina; Export naar 5 Caribische landen’. Of: ‘Eerste lading bruine bonen geexporteerd naar USA’. We willen LVV vragen om op te houden om dromen te verkopen. De dromen zijn mooi, mensen zien al dingen voor zich gebeuren, maar er komt toch niets van terecht. LVV moet nu komen met projecten die ze succesvol van de grond hebben helpen tillen of om gewoon iets anders te zeggen. In een bericht staat dat LVV aan vee wil fokken te GIngiston. Dan weer staat dat kinderen door het project gewend kunnen raken aan de koeien. De vraag rijst dan wie de koeien zal kweken: een landsbedrijf of particulieren? Hoe zullen kinderen daarin betrokken worden? Een vreemde tori, die aan de lange rij van Algoe vooralsnog is toegevoegd. Het heeft er alle schijn van, maar we roepen de minister op niet de weg van de voorganger Algoe te volgen. 

error: Kopiëren mag niet!