Het is nu officieel: Omicron-variant vastgesteld in Suriname

Het is nu officieel en bevestigd. De Omicron-variant van het coronavirus is ook actief in Suriname, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid maandagmiddag.

Er worden regelmatig Covid-19 samples verzameld om voor genetic sequencing op te sturen naar het laboratorium van de Erasmus Universiteit in Rotterdam die kosteloos de monsters onderzoekt voor Suriname.

De resultaten van de laatste batch met samples die zijn gestuurd voor analyse zijn inmiddels binnen. Wat al werd gesuggereerd met de explosieve toename van het aantal besmettingen de afgelopen week, is nu met deze resultaten bevestigd. De Omicron-variant is aanwezig in Suriname, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

In Suriname kunnen we tot heden alleen vaststellen dat iemand wel of geen Covid-19 heeft. Om na te gaan om welke variant van het Coronavirus het specifiek gaat, is dat speciaal onderzoek in Nederland nodig. 

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt nogmaals de winst en noodzaak van het vaccineren tegen Covid-19 . Met de aanwezigheid van de Omicron-variant in Suriname, is het nu ten zeerste aangeraden om zich te laten vaccineren en te houden aan alle preventieve maatregelen om ernstige ziekte te voorkomen en de verspreiding tegen te gaan.

Echter, inmiddels is bekend, dat deze variant milder is dan de Delta-variant, maar zich wel razendsnel verspreidt. Veel besmette personen kunnen ook gewoon thuis worden behandeld en er is dan ook wereldwijd geen explosieve toename te constateren van bijvoorbeeld het aantal ICU-opnames.

PK

error: Kopiëren mag niet!