Doekhie: “Wie hebben de duizenden visvergunningen die zijn uitgegeven”

Het oud-Assembleelid Rashied Doekhie (NDP) spreekt in gesprek met Dagblad Suriname zijn verbazing uit over de gang van zaken rond het wel of niet verstrekken van 150 visvergunningen aan Guyanezen. Hij stelt, dat hetgeen minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Visserij en Veeteelt, LVV, hierover heeft gezegd, “helemaal niet klopt”.

“Wanneer de minister van LVV aangeeft, dat de Guyanezen niet meer in aanmerking zullen komen voor die 150 visvergunningen, dan maakt ons dat blij. Maar, wanneer gezegd wordt, dat een hond een man heeft gebeten, dan is dat geen nieuws, hebben wij niets aan. Maar, wanneer gezegd zou worden dat een man een hond heeft gebeten, dan gaan we luisteren en willen we weten hoe dat is gebeurd. Dus, het verhaal van die minister klopt helemaal niet”, aldus Doekhie.

Volgens het voormalig Assembleelid was bekend, dat het niet mogelijk was deze Guyanezen zomaar die vergunningen te geven, alhoewel de regering trachtte ze te geven. “Waar het volk een boodschap aan heeft en wat wij willen weten, althans ik, is wanneer de minister zegt vergunningen uit te geven, dan moet hij ons komen vertellen, hij is de autoriteit, wie dan de duizenden vergunningen hebben die zijn uitgegeven. Laat hij dan een lijst produceren en zeggen wie de mensen zijn, hoeveel vergunningen er zijn, wat voor soort vergunningen, waar ze zijn uitgegeven en hoe. Dan is dat een boodschap. Dan weten we, dat noemt men transparantie. Dat is dan het doorgeven van gegevens.”

“De mensen die de vergunningen hebben, hebben niet eens een boot, niet eens een kruiwagen”

Vervolgens stelt Doekhie de vraag: “Maar, weet de minister niet, dat er personen zijn in dit land die 20, 30, 40 en 50 vergunningen hebben? Laat hij ons dat vertellen. En, indien dat niet zo is, dan willen wij dat ook horen. Trouwens, wanneer er duizenden vergunningen zijn afgegeven moet men het ook kunnen weten als volk. Want de visgronden, de rijkdommen in het water, zijn van het Surinaams volk. En, deze mensen, die de vergunningen hebben, hebben niet eens een boot, niet eens een kruiwagen, niet eens een autoped. Ze verkopen het aan de Guyanezen.”

“Lariekoek”

“Dus”, stelt Doekhie, “wanneer nu gesteld wordt, die Guyanezen krijgen geen vergunningen, dat is lariekoek, want zij zijn de mensen die de vergunningen gebruiken, de vergunningen die zogenaamd zijn uitgegeven aan Surinamers die worden verkocht. Laat men beleid maken en laat men vertellen, dat vanaf heden elkeen een vergunning zal hebben. Als je een tweede boot hebt, een bedrijfje hebt, zul je hooguit 2 of 3 vergunningen kunnen hebben. Maar, wanneer je 30, 40 vergunningen hebt en het is bekend wie het zijn die die vergunningen hebben, dan moet dat verteld worden aan het volk. En, er moet ook verteld worden wat gaat gebeuren met deze vergunningen.”

“Zeg mij hoe die man een hond bijt”…

“En die flauwekul van die mensen krijgen geen vergunningen meer, en wel of niet, daar hebben wij geen boodschap aan. Zeg mij hoe die man een hond bijt…”

PK

error: Kopiëren mag niet!