De andere kant van de medaille van het huwelijk

Het echte leven is geen sprookje

Pamela Karg, praktiserend advocaat, is in gesprek met Faried Pierkhan in het RBN-programma Kal Aaj Aur Kal ingegaan op het vraagstuk van echtscheiding. Het is geen mooi onderwerp om naar te luisteren, vooral wanneer je eenmaal getrouwd bent en je de afspraak met je wederhelft hebt gemaakt om je hele leven bij elkaar te blijven.

“Als we naar de realiteit kijken zien wij dat het tussen echtgenoten niet altijd vlot verloopt. Het gevolg is dat die dan naar de rechter stappen om een echtscheiding aan te vragen.” Karg, die ook werkzaam is geweest bij het Bureau voor Familierechtelijke Zaken, geeft aan dat er vele redenen zijn waarom echtgenoten een echtscheidingsverzoek aanvragen bij de rechter. Ze geeft aan, dat het vaak voorkomt dat echtgenoten na een tijdje uit elkaar groeien. Echtgenoten stappen in het huwelijk met een bepaalde verwachting en na een paar jaar zien ze dat de klik er niet meer is en dat ze toch niet de juiste partner voor elkaar zijn. Er zijn ook gevallen waarbij er sprake is van huiselijk geweld, waarbij een der partijen op een bepaald moment zegt: “TOT HIER, EN NIET VERDER!”

Huiselijk geweld
“In de meeste gevallen is het de vrouw die het slachtoffer is, en dan gaat het merendeels om geestelijk geweld en lichamelijk geweld. De man scheldt de vrouw bijvoorbeeld uit dat het eten niet warm genoeg is. Dit zijn misschien kleine dingen, waarbij wij als buitenstaanders het gek vinden van de vrouw dat ze daarom wil scheiden.”

Advocaat Karg zegt, dat het dingen zijn die tijdens de relatie gaan groeien en dat er in alle relaties miscommunicaties voorkomen. ‘Hoe ga je met die problemen om, hoe los je dat op? Echtgenoten kunnen op een gegeven ogenblik niet meer langs elkaar heen, en dan vragen ze een echtscheiding aan. Vaak genoeg blijft de vrouw heel lang onder zulke omstandigheden met haar echtgenoot samen. Heel vaak is de man de kostwinner en de vrouw heeft eigenlijk geen andere uitweg als ze van de man zou willen scheiden. Dus de enige oplossing is om in het huwelijk te blijven.”

De advocaat geeft aan, dat bij dit soort gevallen de vrouw in het huwelijk blijft totdat de kinderen groot genoeg zijn en dat ze daarna uit het huwelijk stapt. De advocaat geeft ook aan, dat huiselijk geweld ook wel voorkomt bij senioren burgers van zestig- of zeventig-plus. “Dit geeft aan dat de vrouw heel lang in dat systeem is gebleven. Uiteindelijk wordt ze door haar volwassen kinderen gestimuleerd een echtscheidingsprocedure aanhangig te maken bij de rechter.”

Faya naga kroiti
In gevallen waarbij de man kostwinner is, laat de vrouw de kinderen voor de man achter, omdat die voor hen kan zorgen. Wanneer er sprake is van huiselijk geweld komt het voor, dat die vrouw haar kinderen helemaal niet meer mag zien. Hoe lang de vrouw het volhoudt is dus ook afhankelijk van wat het gevolg is. De vrouw kan pas van de man weggaan als ze een netwerk heeft die haar en de kinderen kan opvangen en helpen. Dat is een mogelijkheid, maar niet een ieder heeft die mogelijkheid. Dat is ook de reden waarom de vrouw in de meeste gevallen in de relatie blijft”, aldus Karg. “Er zijn ook echtscheidingen waarbij je je afvraagt hoe de echtgenoten ooit tot het punt zijn gekomen om een huwelijk aan te gaan, want het lijkt alsof die mensen zo uit elkaar zijn gegroeid, het is onvoorstelbaar”. ‘Het is erger dan Faya nanga kroiti’.

Vechtscheiding
Ook zijn er gevallen waarbij men met een houwer en mes rondloopt. In dit soort gevallen gaat het om vechtscheidingen, waarbij de echtgenoten niet door één deur kunnen. In dit soort gevallen vraagt de persoon die slachtoffer is, een beschermingsbevel aan de rechter. De andere echtgenoot mag dan geen contact maken en niet in de buurt komen van de echtgenoot die slachtoffer is. Dit is letterlijk een vechtscheiding.” Volgens de advocaat laat men de emoties prevaleren. Hoewel het niet makkelijk is de emoties een plek te geven, adviseert de advocaat dat te doen. “Helaas is het echte leven geen sprookje.”

‘Voor kinderen die zijn ontstaan uit de relatie, is een echtscheiding erg ingrijpend. Ook al zouden de ouders nog op bevredigende wijze met elkaar praten, is het voor de kinderen moeilijk te begrijpen, waarom hun mama en papa uit elkaar zijn. Dit, omdat het een verandering is van levensstijl. Papa bracht de kinderen iedere maandag naar zwemles, en nu moet er beslist worden welke van de ouders de kinderen naar zwemles zal brengen. Is er geld dat het kind bijlessen kan volgen? Het is altijd ingrijpend voor het kind. De manier waarop de ouders de situatie aanpakken, kan een redelijke basis vormen voor de kinderen.”

Klik op de link om het volledig interview te kunnen beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=DULWaqr4Ep0.

P. Gr.

error: Kopiëren mag niet!