Debie wil klaarheid over afronding financiering HPSG

Het Assembleelid Radjendre Debie (VHP) wenst te willen weten van de ministers Armand Achaibersing (Financiën en Planning), Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en David Ambiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen) of NV Hybrid Power Group Suriname (HPSG) de financiering van het project zoals overeengekomen, heeft afgerond.

Aanleiding voor deze vraag, zo stelt Debie in een schrijven, is het verzoek van de fractie van de NDP om een onderzoek voor strafrechtelijke vervolging in te stellen naar de drie ministers.

Debie zegt in zijn brief, dat de NDP-fractie aan de waarnemend procureur-generaal het schrijven richt ,omdat de betreffende ministers namens de staat Suriname een zeer nadelige overeenkomst voor 25 jaren hebben gesloten met HPSG op 19 maart 2021. Debie citeert “dat hierbij de Anti Corruptiewet en de energiewetten zouden zijn overtreden”.

Het Assembleelid merkt in zijn schrijven op, dat de regering op 5 december 2021 middels een persbericht helderheid heeft gebracht over het HPSG-project. Hij haalt aan, dat een van de zaken, opgenomen in het persbericht, is dat indien de HPSG de financiering van dit project uiterlijk eind 2021 niet rond zou hebben, dat Suriname het recht heeft om tot beëindiging van de overeenkomst over te gaan. Op grond hiervan wil Debie van de ministers weten of HPSG de overeengekomen financiering heeft afgerond.

RB

error: Kopiëren mag niet!