VHP-fractieleider Gajadien: “CBvS geeft verkeerde weergave alsof SRD 3,5 miljard is afgeroomd”

VHP-fractieleider in de Nationale Assemblee, Asiskumar Gajadien, zegt in een schrijven aan president Chandrikapersad Santokhi (zie onderaan), dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de kwestie van Termijn Deposito (TD) veilingen vermoedelijk een verkeerde weergave geeft alsof er SRD 3,5 miljard aan overluiqiditeiten uit het bankensysteem is afgeroomd. 

De parlementariër zegt, dat de rentes van deze beleggingen schrikbarend hoog zijn en zelfs tot de boven 80% per jaar. In de afgelopen 5 maanden tot en met december 2021 hebben de handelsbanken meer dan SRD 140 miljoen aan renteopbrengsten uitbetaald gekregen. In zijn schrijven aan de president vraagt de VHP-fractieleider om omstandig geïnformeerd te worden over het te voeren monetair beleid. Hij wil specifiek weten wat het concrete doel is van de open markt operaties oftewel de TD veilingen, hoeveel liquiditeit volgens de CBvS in de economie dient te zijn en welk inflatiedoel de moederbank wil bereiken.

Niet te snappen

In het schrijven aan de president doet Gajadien blijken, dat er iets niet klopt, althans dat hij iets niet snapt rond de TD veilingen.

Terwijl de CBvS aangeeft de overliquiditeiten in het bankensyteem naar een berekende hoogte te willen brengen en zodoende een bepaald inflatiedoel te bereiken, er enorme bedragen aan renteopbrengsten aan de algemene banken worden uitbetaald. Anderzijds blijkt volgens hem, dat er een aanzienlijk overschot is op de lopende rekening van de betalingsbalans, en dat er absoluut geen sprake is van overmatige vraag naar deviezen voor reguliere importen. Met het vrijlaten van de wisselkoers en de afname van subsidies is er bovendien ook sprake van enige rust op de valutamarkt. Er is wel kapitaalvlucht, maar dat komt niet door overmatige macro economische vraag.

“De hoge rente bij de TD veilingen werkt negatief door naar investeringen en op het investeringsklimaat; juist nu wanneer vanwege de stabilisatie de investeringen maximaal gestimuleerd moeten worden”, schrijft de parlementariër. Het “leeg” zuigen van de liquiditeiten van de banken leidt ook ertoe, dat er geen kredieten beschikbaar komen voor de particuliere sector. Gajadien heeft er moeite mee, dat de hoge renteopbrensten van de TD beleggingen alleen de banken toekomen en niet het publiek. Hij wil van de president weten door wie uiteindelijk de hoge renteopbrengsten gefinancierd zal worden, uit welke post van de CBvS of welk begrotingsartikel van het ministerie van Financiën. 

SS  

error: Kopiëren mag niet!