FOLS-president: “Sluiten gaat snel, maar om weer te beginnen, dat is het punt”

Momenteel is er een forse stijging waar te nemen van de Covid-cijfers. Velen in de samenleving, in het bijzonder ouders, vragen zich daarom af, of het wel verstandig is om van start te gaan met de school. In een gesprek met Dagblad Suriname zegt FOLS-president, Marcellino Nerkust (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), dat het een zeer gecompliceerde situatie is. “Uiteindelijk zou het prettig zijn geweest als het ministerie ook contact had gemaakt met de bonden, om na gaan hoe de bonden erover denken.” Volgens Nerkust werden de bonden in het jaar 2020 en 2021 geconsulteerd. “Maar, misschien is dit nu het beleid,” stelt hij, “dat er een besluit wordt genomen in de Raad van Ministers.”

De FOLS-president stelt, dat de school vrijdag 7 januari van start kan gaan. “Het ministerie heeft instituten die de start van de school kan monitoren. Voor de rest kijken wij als bonden hoe de opkomst is van de leerlingen en leerkrachten.” Ook is het volgens hem van belang, de besmetting cijfers te blijven volgen. Als het extreem wordt kan men dus overgaan tot het sluiten van de scholen, zegt Nerkust. 

“Sluiten gaat snel, maar om weer te beginnen, dat is het punt.” Er zal volgens hem dan wederom gewerkt moeten worden aan de motivatie van leerkrachten en leerlingen. “Als je sluit heb je een inhaalslag die je moet plegen.” Nerkust stelt dat het er niet zo gemakkelijk aan toe gaat, omdat leerkrachten van elkaar verschillen, maar zeker ook de leerlingen. Sommige kunnen de achterstand in leerstof sneller tot zich nemen, andere minder snel en sommigen helemaal niet. “In de praktijk lopen dingen anders dan gepland. Het is koffiedik kijken om een uitspraak te doen.”

“Het is afwachten geblazen en maar hopen dat de cijfers niet stijgen. Aan de andere kant heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid, zowel binnen de school als thuis. Iedereen dient zich aan de MoHanA-regels te houden. Het ligt in onze eigen hand of de spreiding door gaat tot boven de duizend gevallen of als het beheersbaar blijft”, besluit Nerkust. 

SK

error: Kopiëren mag niet!