Total lockdown hangt weer in de lucht vanwege stijging aantal Covid-besmettingen

Het aantal dagelijks geregistreerde Covid-19 besmettingen is de afgelopen dagen flink gestegen, van rond de 180 in twee, drie dagen naar zo’n 800. Maar, het aantal ziekenhuisopnames en opnames in een Intensive Care Unit is vooralsnog opmerkelijk laag te noemen. Dat was dinsdag en woensdag respectievelijk 2 en 14. Toch heeft de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin alweer de bevolking de stuipen op het lijf gejaagd door de woorden ‘total lockdown’ in de mond te nemen. Donkere wolken van Volksgezondheid hangen weer boven de samenleving.

De vraag is of een total lockdown in de huidige situatie een gerechtvaardigde, op wetenschappelijke gronden gebaseerde, maatregel zou zijn. De bewindsman heeft ook laten doorschemeren dat aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de stijging van het aantal besmettingen lijkt te duiden op de aanwezigheid van de Omicron-variant in het land. Die aanwezigheid is overigens wetenschappelijk nog niet vastgesteld.

Verenigd Koninkrijk

Maar, kijk naar een land als het Verenigd Koninkrijk, waar ondanks een forse stijging van het aantal dagelijkse besmettingen met de nieuwe zich snel verspreidende, mildere Omicron-variant, geen, totaal geen, extra maatregelen worden genomen. Mensen lijken na een besmetting met de Omicron-variant van het coronavirus beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname dan na een besmetting met delta, aldus de Britse gezondheidsdienst UKHSA, UK Health Security Agency. Die dienst waarschuwt overigens wel, dat de hoge besmettelijkheid van Omicron nog steeds tot gevolg kan hebben dat veel mensen een medische behandeling nodig hebben. “Kan hebben”, immers veel, zeer veel, is nog onbekend over deze nieuwe coronavirus-variant. De kans dat mensen met Omicron opgenomen worden in ziekenhuizen, ligt volgens voorlopige cijfers 50 tot 70 procent lager. UKHSA-topvrouw Jenny Harries noemde dat onlangs tegenover Britse media een “bemoedigend signaal, dat mensen die de Omicron-variant oplopen mogelijk relatief minder risico lopen op ziekenhuisopname dan mensen die besmet raken met andere varianten.”

Werking boostervaccinatie tegen Omicron neemt snel af

Een zogenoemde boosterprik geeft mensen Brits wetenschappelijk onderzoek meer bescherming tegen het oplopen van Omicron, maar die neemt wel sneller af dan bij delta. UKHSA zegt, dat de bescherming van zo’n extra prik na 10 weken afneemt met 15 tot 25 procent.

Ieder land bepaalt zijn eigen strategie

In Nederland daarentegen, en andere Europese landen, werden maatregelen juist aangescherpt. Ieder land bepaalt zijn eigen strategie, ieder land heeft zijn eigen deskundigen, virologen, artsen en wetenschappers en ieder land kan anders een virus tegemoet treden en aanpakken. Er is geen wereldwijd eenduidend beleid om een coronavirus te bestrijden en dat maakt het voor burgers verwarrend, immers: waarom wordt in dit land zo gereageerd en in dat land weer anders.

Dat minister Ramadhin in dit stadium alweer praat over een mogelijke total lockdown lijkt voorbarig. Maar, men moet zich in dit land ook kunnen verplaatsen in zijn positie, een verantwoordelijke positie. Ramadhin en zijn ministerie moeten immers feitelijk zorgdragen voor de gezondheid, het ‘wellbeing’, van de bevolking, de burger. Zij laten zich hierbij in deze Covid-pandemie-periode vooral leiden door de inbreng en voorstellen van het Outbreak Management Team en de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO. Welk besluit, welke maatregel tegen het coronavirus dan ook wordt afgekondigd, Ramadhin en Volksgezondheid zullen het nooit goed doen in de beleving van velen.

De gewraakte avondklok

Maar, de vraag is of bepaalde maatregelen vandaag de dag nog wel hun werking hebben. Die gewraakte avondklok lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Het kan niet vaak genoeg benadrukt en gezegd worden: deze maatregel zet geen zoden aan de dijk, dat is wereldwijd de afgelopen maanden wetenschappelijk ook aangetoond of eigenlijk niet. De wetenschap is namelijk niet in staat aan te tonen of een avondklok een positief effect heeft op het aantal besmettingen met Covid-19. Wat wel aantoonbaar is, en daarvoor hoeft men geen wetenschapper of gedragswetenschapper of psycholoog te zijn, is dat de avondklok meer geestelijke, mentale en fysieke schade lijkt aan te richten bij burgers dan het coronavirus. De gevolgen zijn dagelijks hoor- en zichtbaar.

Burger wil geïnformeerd worden

Het is nu wachten op het ministerie van Volksgezondheid. Wat gaat zij besluiten nu het aantal besmettingen oploopt? Wat is wijs? Wat is wijsheid? Een ding is duidelijk en staat vast: de burger is het beu, de burger is moe. De burger wordt heen en weer geslingerd van maatregel naar maatregel. Maar, die burger wil ook meer en beter in duidelijke en begrijpelijke taal geïnformeerd worden. Geïnformeerd worden over Omicron, over wat nu feitelijk ‘boosteren’ is en uitleg over de vraag waarom die avondklok nog steeds gehandhaafd wordt en hoeveel vaccinaties er nog volgen en een verklaring voor het feit, dat ondanks die forse toename van het aantal besmettingen de ziekenhuisopnames in aantal gering blijven. 

Nieuwe variant IHU

Overigens, inmiddels is een zoveelste variant opgedoken, in Frankrijk en Kameroen. Deze variant heeft de voorlopige naam IHU gekregen. Er is nog weinig over bekend, maar het feit dat in Frankrijk een aantal personen ermee is besmet voorspelt weinig goeds, gelet op het feit dat Frankrijk feitelijk naast de deur van Suriname ligt en die deur sluit bijzonder slecht.

PK

error: Kopiëren mag niet!