Het NVB stort in elkaar

“De dienstverlening van het NVB (Nationaal Vervoerbedrijf Suriname) is vanaf de eerste dag van het jaar wederom verstoord door prikacties van bushouders. Er wordt tussen 12.00 uur 16.00 uur niet gereden. Chauffeur: “Het is een waarschuwingsactie om achterstallige betaling af te dwingen. Behalve de achterstallige betaling van lijndiensten moeten ook betalingen van verzorgde Covid-diensten worden verwerkt. De acties zullen dagelijks verscherpt worden.”

Uitputtingsstrijd

“Het vorig jaar hebben wij meerdere acties gevoerd, die bij elkaar opgeteld de bussen meer dan 100 dagen in de garage hebben gehouden, omdat de overheid haar betalingsplicht niet nakomt. De regering heeft een dikhuid De regering is een uitputtingsstrijd met ons aan het voeren en komt er steeds mee weg. In 2021 hebben wij onafgebroken 2 maanden gestaakt.”

De regering kreeg ons op de knieën

“De bushouders en chauffeurs raakten aan het einde van hun krachten. Vanwege de financiële- en bestuurlijke wanorde in het land, konden wij onze gezinnen niet verzorgen en vaste lasten niet betalen. De regering met haar dikhuid kreeg ons op de knieën.”

Ongevoelig

“Het stakingsparool werd noodgedwongen opgeheven op basis van betalingsbeloftes van de regering die maar niet worden nagekomen. Wij zijn vastberaden om in 2022 niet met ons te laten sollen, trouwens wij kunnen het niet langer opbrengen. De bestuurders van het land zijn niet alleen ongevoelig voor terechtwijzende en opmerkingen van de bushouders. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de passagiers die maar moeten zien hoe zij het redden. De bedrijvigheid wordt vernietigd.”

Onveilig verkeer

Passagier: “Het NVB stort in elkaar. Er rijden steeds minder bussen vanwege achterstallig onderhoud. Een groot deel van de NVB-vloot zou vanwege meerdere mankementen van de weg moeten worden gehaald. Er wordt geen rekening gehouden met verkeersveiligheid.”

NVB van alle kanten ziek

“De dienstverlening van het NVB wordt met de dag minder. De bedrijfsvoering is van alle kanten ziek. De bedrijfsvoering deugt voor geen cent. Het komt regelmatig voor, dat er bussen uitvallen. Mijn route, waarop 2 bussen reden moet het nu met 1 bus doen. Ik sta dan voor niets op de bus sta te wachten, omdat die door een mankement, ziekte van de bestuurder of andere reden niet rijdt. Het NVB heeft geen meldingssysteem dat aangeeft of er wordt gereden of niet. Naar en van het werk- en school gaan wordt met de dag moeilijker. Het ongerief doet zich soms dagen achter elkaar voor. Als passagier moet ik maar kijken hoe ik het red.”

Pur bruku wer bruku

“Allerlei lapmiddelen worden toegepast. Zo worden bussen aan andere routes onttrokken. Zo kan het gebeuren, dat bijvoorbeeld een pendelbus uit Commewijne in Paramaribo wordt ingezet, waardoor de rijfrequentie in het district minder wordt. NVB neemt in deze niet eens de moeite om de route aanduiding op de bus te veranderen. De verwarring die daardoor ontstaat is enorm. Een schoolvoorbeeld van pur bruku wer bruku. Zo wordt het openbaar vervoer landelijk verder in de war geschopt.”

Afwijken van de route

“De chauffeurs houden zich steeds minder aan de routes. Vanwege files wordt voor het gemak van routes afgeweken. Dat houdt in, dat passagiers die langs de weg op een bus wachten worden gedupeerd. Passagiers die halverwege uitstappen moeten lange afstanden te voet afleggen om hun bestemming te bereiken.”

Autokerkhof 

“De overheid en NVB zijn niet eens in staat om het busstation aan de Heiligenweg naar behoren te beheren. Het parkeerterrein aan de Heiligenweg is een chaos. Het lijkt op een autokerkhof. De oude gammele bussen staan kriskras door elkaar. De trottoirranden zijn totaal kapotgereden. Het busstation is aan alle kanten verzakt. Het lijkt op een maanlandschap. Voorlopig zie ik geen verbetering komen in de dienstverlening van het NVB. Het bedrijf is ten dode opgeschreven. Het IMF zal ook een nagel slaan in de lijkkist.”

Op de foto het busstation aan de Heiligenweg in Paramaribo in lang vervlogen betere tijden….

HD

error: Kopiëren mag niet!