Ruim 720 personen aangeklaagd voor aanval op Amerikaanse Capitool

Federale aanklagers hebben meer dan 720 mensen aangeklaagd sinds aanhangers van president Donald Trump in januari 2021 het Capitool van de Verenigde Staten in Washington DC bestormden in een poging het Congres ervan te weerhouden de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te certificeren.

Het beleg op 6 januari van het Capitool was noch een spontane daad, noch een op zichzelf staande gebeurtenis. Binnen een week na de rellen, die tot vijf doden leidden, stemde het Huis van Afgevaardigden om Trump te beschuldigen voor “hoge misdaden en misdrijven” – voor het aanzetten tot de opstand tegen de federale regering in het Capitool. Op 13 februari sprak de door de Republikeinen gecontroleerde senaat Trump echter vrij met 57 tegen 43 stemmen.

Volgens het Amerikaanse advocatenkantoor voor het District of Columbia staan ​​729 mensen onder arrest. 225 mensen worden beschuldigd van mishandeling of verzet bij arrestatie, meer dan 75 zouden gebruik hebben gemaakt van een dodelijk of gevaarlijk wapen tegen politieagenten – 140 politieagenten, waaronder officieren van het Capitool en leden van de DC-politieafdeling, werden aangevallen.

Ongeveer 640 mensen zijn naar verluidt een federaal gebouw of het bijbehorende terrein binnen gegaan, van wie 75 gewapend waren met een gevaarlijk wapen.

Volgens de database “Capitol Breach Case” pleitten 162 personen schuldig aan federale aanklachten, van misdrijven tot obstructie van misdrijf.

Van de 70 veroordeelden zitten er 31 in de gevangenis en 18 in huisarrest. De overige 21 verdachten hebben een proeftijd.

In december kreeg Robert Scott Palmer, 54, de langste gevangenisstraf van vijf jaar voor inbreken in het Capitool en het aanvallen van politieagenten met een houten plank en een brandblusser.

error: Kopiëren mag niet!