Jim Bousaid: “Wisselkoers zal naar verwachting stabiel blijven in 2022”

Economische en investeringsvooruitzichten 2022

In een interview in het programma Kal Aaj Aur Kal stelt Jim Bousaid, bedrijfsadviseur en lid van diverse Raden van Commissarissen bij particuliere bedrijven, dat naar verwachting de wisselkoers stabiel gaat blijven in 2022.

Moeilijk jaar achter ons 

Bousaid zei in gesprek met Faried Pierkhan: “2021 was voor Suriname een heel moeilijk jaar. Er moesten drastische bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd worden om de economie te stabiliseren. Subsidies moesten worden afgebouwd, dat leidde tot aanzienlijke prijsstijgingen. De jaarinflatie was ruim 65 procent, maar de correctie van salarissen was niet van dien aard. De koopkracht is enorm teruggenomen. Maar, dat was volgens mij het dieptepunt van de crisis.”

Bousaid vindt het IMF-akkoord belangrijk voor Suriname om uit het financieel-economische dal te komen. “De perspectieven voor 2022 zien er goed uit. Het Herstelplan is al in actie. We gaan de goede kant op. Maar, er zijn nog steeds veel problemen, op wereldniveau. Echter de groei gaat zich voortzetten. De mijnbouwsector gaat goed verder. Ik ben echt blij dat het Tripartiet Akkoord is gesloten.”

Jaar van groei 

Bousaid vervolgt: “De president heeft aangegeven dat 2022 een jaar van economische groei wordt. We hebben gelukkig op eigen kracht de koers vrij stabiel gehouden. Ik verwacht dat het stabiel zal blijven. De condities daartoe zijn aanwezig; budgetair, monetair.” Bousaid is oud-directeur van de Hakrinbank. “We krijgen straks de final investment decision van de oliebedrijven. Ik verwacht een positief besluit. We zien dat de inkomsten uit de oliesector een enorme boost hebben gegeven aan de economische groei van Guyana. Het is belangrijk dat we nu al onze economie structureren en stabiliseren zodat we maximale potentie hebben op groei en ontwikkeling met middelen die zullen komen uit de oliesector.”

“We zijn aan de vooravond van economische groei. We moeten geen wonderen verwachten, maar het wordt een beter jaar.”

Het hele interview is te zien door even deze link aan te klikken: https://www.youtube.com/watch?v=l0rMgpS5D2w&feature=youtu.be.

SAM

error: Kopiëren mag niet!