Drie getuigen gehoord in zaak waarin cocaïne in deurvergrendelingsstangen zeecontainers werd aangetroffen


In augustus vorig jaar stuitte de Douane recherche op het Jules Sedney Nieuwe Havencomplex op cocaïne die verborgen zat in 64 deurvergrendelingsstangen van 16 lege zeecontainers. Elke container is voorzien van vier vergrendelingsstangen (zie foto ter illustratie) en daarin werd cocaïne aangetroffen. Inmiddels is komen vast te staan dat het om 83,220 kilo gaat. 

In deze zaak zijn de verdachten Wikash K. en Vikash B. aangehouden. Beiden ontkennen iets over cocaïne te weten. Wikash heeft steeds aangegeven, dat hij op verzoek van ene Bombel een bedrijf moest oprichten. Bombel is een buitenlander en kan zelf geen bedrijf oprichten. Wikash heeft een uittreksel aan Bombel overhandigd en vervolgens heeft Bombel via de Kamer van Koophandel het bedrijf opgericht. De bedoeling was dat er gezaagd hout geëxporteerd zou worden. Omdat zaken langer duurde importeerde Bombel eerst 12 en daarna 16 containers zout. De container werden hierna weer leeg teruggezonden. Vikash werd benaderd door Wikash om het loopwerk te doen aangezien Wikash merendeel in het binnenland werkt. Zo leerde Vikash deze Bombel ook kennen.

Gisteren werd een salesman in deze zaak gehoord op verzoek van de advocaten Chandra Algoe en Soeres Bhikhie die beide verdachten bijstaan. Advocaat Greg Sitaram staat Vikash ook bij. Uit de verklaring van de salesman blijkt, dat Vikash hem heeft benaderd de 16 containers zout te verkopen voor hem. Dat heeft de salesman ook gedaan en verscheen Bombel om het geld, zijnde SRD 1,6 miljoen te ontvangen. Algoe wees erop, dat hiermee het bestaan van die Bombel is komen vast te staan en ook duidelijk is geworden wie de baas is. Vikaash en Wikash mogen al het werk doen, als de inkomsten binnen komen is het Bombel die komt ontvangen.

De tweede getuige betrof de inklaarder die aangaf, dat zij zaken met deze twee verdachten heeft gedaan en dat er zout is geïmporteerd en dat zij de documenten heeft opgemaakt voor de uitvoer van de lege containers. Er was totaal niets vreemds aan de hand in deze zaak, zei de inklaarder. Zij heeft haar werk correct uitgevoerd.

De bediener van de hijskraan had bij de politie aangegeven, dat de deuren van de lege containers hingen en dat hij een ketting erom heen moest plaatsen om de deuren recht te krijgen om deze dan te kunnen opladen. Dit proces-verbaal was nogal misleidend, aangezien de indruk werd gewekt dat mogelijk cocaïne in de deurvergrendelingsstangen de reden was waarom de deuren hingen. De getuige maakte deze verkeerde indruk weg. Van alle lege container hangen de deuren stelde hij en moet het met een ketting vastgebonden worden om de deur recht te krijgen. Advocaat Algoe stelde blij te zijn dat deze verkeerde indruk was ontkracht, want uit een simpele berekening van haar bleek dat als 83 kilo cocaïne wordt verdeeld in 64 deurvergrendelingsstangen er slechts 1,2 kilo cocaïne in een stang zit. Deze hoeveelheid is op geen enkele wijze in staat een zware containerdeur te laten hangen.

Uit al het voorgaande concludeerden de advocaten, dat er te weinig bewijs is om deelneming aan uitvoering bewezen te achten en vroegen Kantonrechter Duncan Nanhoe om vooruitlopend op het verder onderzoek de voorlopige hechtenis van beide verdachten op te heffen. Algoe stelde ook dat er nog steeds geen scheikundig rapport is overgelegd door de vervolging, waardoor het nog steeds niet duidelijk is of er hier sprake is van drugs. De Kantonrechter wees de verzoeken voorlopig af. Hij wil op 1 februari nog 1 getuige horen en dan moet het Openbaar Ministerie ook het scheikundig rapport overleggen, anders zal de Kantonrechter consequenties hieraan verbinden.

error: Kopiëren mag niet!