Deense epidemiologe: ’Over twee maanden kunnen we terugkeren naar het normale leven’

Het einde is in zicht, dat is de hoopvolle boodschap van de Deense epidemiologe Tyra Grove Krause. Zij denkt dat de combinatie van een laag aantal ziekenhuisopnames en een hoge besmettelijkheid bij infectie met de Omicron-variant zal leiden tot een snel einde van de pandemie. Over twee maanden zou die volgens de Deense wetenschapper zelfs al achter de rug moeten zijn.

Krause is ondervoorzitter van het Deense Statens Serum Institut en een belangrijke adviseur van de Deense regering in de aanpak van de coronacrisis. Dat land heeft momenteel te maken met een nieuwe golf besmettingen: vorige week woensdag werd het record aantal nieuwe besmettingen er verpulverd, met 23.228 nieuwe gevallen in 24 uur tijd – aanzienlijk meer dan de vorige piek (16.164 gevallen). Het was daarmee het land met de meeste nieuwe besmettingen ten opzichte van de totale bevolking (5,8 miljoen inwoners) ter wereld.

Toch ziet Krause licht aan de horizon. Op basis van een studie uitgevoerd door het Statens Serum Institut concludeert ze de Omicron-variant minder ingrijpend is dan de Delta-variant. “Alles wijst erop dat Omicron milder is dan Delta, en dat het risico om in het ziekenhuis te belanden half zo groot is”, zei ze in een ochtendprogramma op de Deense televisie.

 

De hoge besmettelijkheid van de Omicron-variant is in dat opzicht volgens Krause zelfs goed nieuws. “Dat zal leiden tot een massale verspreiding van de infectie, met een piek eind januari. Dat wordt nog een moeilijke maand. Maar, als die eenmaal voorbij is, staan we er beter voor dan voorheen.”

Sterker nog: volgens Krause kan de hele corona-pandemie over twee maanden achter de rug zijn. “Ik denk dat de infectiegraad over twee maanden zal beginnen te dalen, en dat we rond maart kunnen terugkeren naar het normale leven”, zegt ze.

error: Kopiëren mag niet!