Handhaving Covid-maatregelen onder verantwoordelijkheid Amoksi blijft falen – Is de minister nog wel te handhaven?

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie lijkt nauwelijks enige verantwoordelijk op zich te nemen voor het niet optreden van de politie bij diverse recente kleine en grote feesten en party’s. Er is de afgelopen dagen lustig en ongestoord op los gefeest, tot in extremo. Het kon, geen politiepet te zien.

In gesprek met Alven Roosveld, directeur van de Communicatie Dienst Suriname maandagavond, liet de bewindsman – mondkapje dragend – diverse keren doorschemeren de schuld voor het niet optreden bij de politie te leggen. Het is de politie die verantwoordelijk is, het is de politie die had moeten optreden en niet ik, zo liet minister Amoksi blijken in het gesprek, waarin hij met regelmaat amper uit zijn woorden kwam, zich duidelijk niet op z’n gemak voelend. 

Geeft te denken

Het onderwerp klassenjustitie werd angstig vermeden, omdat de minister heel goed weet en beseft dat de afgelopen periode wel werd opgetreden tegen wat meer ‘onschuldige’ huisfeestjes en party’s, maar dat – waarschijnlijk willens en wetens – niet werd opgetreden tegen de grote feesten en party’s, georganiseerd onder andere door overheidsinstanties en ambtenaren. Die grote feesten werden ook nog eens van tevoren via flyers en andere bekendmakingen aangekondigd via vooral social media met vermelding van locatie en tijdstip. En, toch werd er niet preventief ingegrepen. Dat geeft de doorsnee burger te denken.

“Het raakt ons”

Amoksi: “We hebben bepaalde uitspattingen gezien afgelopen weekend en dat stemt helemaal niet goed, helemaal niet goed. We hebben een beleid uitgezet ten aanzien van de handhaving. Wij zijn als ministerie van Justitie en Politie belast met de Covid-maatregelen, en al onze activiteiten zijn gericht op het voorkomen van een vijfde golf. En wanneer we zaken zien, wanneer we zaken opmerken, en we zien dat social media bol staan van feesten, illegale feesten, dan raakt het ons, dan heeft de handhaving tekort geschoten en dat is niet wat we willen, dat is niet wat we voorstaan.” 

Niemand  op het matje

“Het is vervelend, maar daar waar mensen van de politie en defensie zouden moeten optreden met de politie in ‘the lead’ en ze doen dat niet, dan moeten ze daarvoor ter verantwoording worden geroepen”, sprak Amoksi met haperende stem. 

Maar, tijdens het hele negen minuten durende interview, maakte de minister geen enkele opmerking over dat hij de leiding van Korps Politie Suriname op het matje gaat roepen. Geen woord over welke actie dan ook vanuit de bewindsman.

“De politie had moeten optreden”, sprak Amoksi. “Er is afgesproken binnen de regering dat districtscommissarissen geen toestemming mogen geven voor feesten en toch, we hebben van die illegale feesten gehad en ik zeg, wanneer de politie meldingen krijgt, en ik krijg zelfs meldingen soms, dan verwachten we dat de politie gaat optreden. Maar, wanneer er niet opgetreden is, dan moeten die mensen in de verschillende politieregio’s vanuit de districten ter verantwoording worden geroepen. Waarom heb je niet opgetreden, er zijn duidelijke afspraken. Dus, er is geen excuus voor dit is gebeurd, dat is gebeurd. Er zijn ook afspraken met defensie waar ook, in welk district ook, dat de ondersteuning van defensie mag worden ingeroepen. Dus, ik zie geen reden waarom er ergens een illegaal feest gaande is en de politie dan niet optreedt.”

Vermeende daadkracht in woorden

Vervolgens trachtte Amoksi weer een beetje vermeende daadkracht uit te stralen met de woorden: “Ik zeg, treedt preventief op, beboet de organisator van een illegaal feest en neem alle instrumenten in beslag en laat ze hun boete betalen. Politieambtenaren hebben hun plicht verzaakt en zullen hun rapport moeten opmaken. Ook de artiesten waarvan bekend is dat ze hebben opgetreden op illegale feesten, zij zullen ook beboet worden. Die boetes kunnen ze wel tegemoet zien. Iedereen gaat beboet worden, zonder aanziens des persoons, je gaat een boete krijgen.”

“Om dit soort zaken te voorkomen is het beste om alert te blijven”, zei de minister. “Blijf uw informatie doorgeven en wanneer ik zelf kan inkomen en ontvang informatie, dan speel ik dat door aan de politie en ik zal het blijven monitoren, dat zal ik blijven doen. Dus mensen, raakt u niet ontmoedigd, het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ik hoop dat jullie blijven ondersteunen met aanwijzingen, en daar waar de politie niet optreedt zal ik ze verantwoordelijk houden, die garantie geef ik.”

Verantwoordelijkheid?

Maar, uit niets blijkt dat Amoksi werkelijk de politie verantwoordelijk houdt en, zoals hiervoor al gezegd, de korpsleiding ter verantwoording roept. Op geen enkele wijze neemt de verantwoordelijk minister zijn verantwoordelijk. Hij weet dondersgoed dat de handhaving onder zijn ‘gezag’ heeft gefaald en enige verandering in het zogenoemd handhavend optreden lijkt vooralsnog niet aannemelijk. 

Is de minister nog wel te handhaven?

Amoksi en zijn Korps Politie Suriname blijven aanmodderen. Ondertussen stellen vele burgers terecht de vraag: Is de minister van Justitie en Politie nog wel te handhaven?

PK

error: Kopiëren mag niet!