‘Bordo’ Martinus lapt met groots gehouden feest alle Covid-protocollen en het gezag aan zijn laars

De directeur van het Nationaal Indoor Stadion ofwel het NIS, Joël ‘Bordo’ Martinus, heeft zondag door niets en niemand gehinderd een groot feest kunnen houden in Moengo. Beelden van dit feest zijn ook gewoon op social media verspreid en daarop is te zien dat er vele bezoekers aanwezig waren, het aantal van 2.000 wordt zelfs her en der genoemd. 

Gedrag ‘Bordo’ en politie is laakbaar

Het wettelijk gezag, het Korps Politie Suriname, heeft zijn gezicht niet laten zien, immers (huis)feesten en dergelijke zijn verboden vanwege de Covid-situatie. 

Het gedrag van zowel ‘Bordo’ als de politie is laakbaar. De heer Martinus heeft laten zien lak te hebben aan alle Covid-protocollen en aan het wettelijk gezag. Met zijn feest, een zogenoemd ‘mass spreading event’, heeft Martinus willens en wetens het risico genomen op mogelijk vele nieuwe Covid-19-besmettingen.

Maar, ook de 22 optredende bands hebben geen enkel verantwoordelijkheidsbesef aan de dag gelegd door op het feest van ‘Bordo’ acte de presence te geven. 

Overigens kon ‘Bordo’ het ook weer niet laten om met geld te strooien. Het publiek raakte verstrikt in een soort extreme opgewondenheid en van enige Covid-maatregelen, zoals het mondkapje en 1.5 meter afstand (de MoHanA-regels) leek niemand ooit gehoord te hebben.

Kritiek klinkt luid

Natuurlijk leidt het ‘Bordo’-feest tot zeer veel kritische reacties vanuit de samenleving. Het volk ziet, dat een topambtenaar gewoon ongehinderd een groots feest kan houden, terwijl bekend is dat gewapende machten wel optreden tegen allerlei kleinere (huis)feestjes en party’s en horecagelegenheden. Een voorbeeld hiervan is een onlangs gehouden feestje bij het Dream Cafe aan de dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo. Daar was notabene een open terras, 90 gevaccineerde gasten waren aanwezig en er werd keurig voldaan aan alle Covid-protocollen. Agenten en zwaar bewapende militairen kwamen echter opdagen, gedroegen zich naar verluidt intimiderend en beëindigden het intieme en gezellige feestje.

Daarenboven vonden de afgelopen dagen ook allerlei eindejaarsfeesten en -bijeenkomsten plaats – ook van uiteenlopende overheidskantoren – waar ook alle Covid-protocollen en MoHanA-regels aan de laars werden gelapt.

Wrevel en woede

Dit soort klassenjustitie en niet consequent optreden van de gewapende machten, wekt uiteraard wrevel en woede op in de samenleving. Immers opgetreden wordt vooral tegen ‘de kleine man en vrouw’, maar de grote jongens en hun grote party’s en feesten worden ongemoeid gelaten. En iedereen kan gissen en bedenken waarom niet tegen die personen wordt opgetreden.

Dat niet is opgetreden tegen ‘Bordo’ en zijn illegale feest – dat overigens van tevoren via flyers her en der en op social media was aangekondigd, met andere woorden iedereen moet ervan hebben geweten, ook de autoriteiten – wordt dus gezien en ervaren als een duidelijk voorbeeld van klassenjustitie en mogelijk vriendjespolitiek. De politie had er juist goed aan gedaan om op te treden in Moengo en het feest te ontbinden en de organisator een fikse boete uit te delen.

Op het matje roepen

De vraag is nu in hoeverre het verwerpelijke onverantwoordelijke gedrag van Joël “Borde” Martinus gaat leiden tot maatregelen. Immers, hij is een topambtenaar. Zijn superieuren zouden de heer Martinus, NIS-directeur, in ieder geval en op z’n minst, op het matje moeten roepen. Die superieuren kunnen nu het feest in Moengo niet simpelweg overgaan tot de orde van de dag en pretenderen alsof er niets is gebeurd.

Natuurlijk heeft de redactie van Dagblad Suriname geprobeerd een reactie los te krijgen van verantwoordelijk minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, maar hij heeft vooralsnog niet gereageerd.  

PK

error: Kopiëren mag niet!