Franc Weerwind, burgemeester van Almere, wordt minister voor Rechtsbescherming in vierde kabinet-Rutte

Burgemeester Franc Weerwind (57) van Almere wordt minister voor Rechtsbescherming in het alweer vierde kabinet Rutte. D66-leider Sigrid Kaag heeft dat zondagmiddag bekendgemaakt. Eerder werd de naam van Weerwind voor de portefeuille al door enkele landelijke media genoemd. Kaag heeft de ministerskandidaten van haar partij zondagmiddag op bezoek gehad.

De naam van Weerwind, bestuurskundige, viel al eerder als mogelijke nieuwe minister in het nieuwe kabinet-Rutte IV. Hij heeft meegeschreven aan het verkiezingsprogramma, heeft geholpen bij de selectie en werving van Kamerleden en heeft meegewerkt aan het vaststellen van de lijst met Kamerleden.

Begin oktober zei Weerwind nog, dat hij niet van plan was om plaats te nemen in een nieuw te vormen kabinet als hij daarvoor gevraagd wordt. “Ik heb een klus te doen in Almere en dit staat absoluut niet in de agenda”, aldus Weerwind in oktober. Maar, zo reageren potentiële ministers wiens namen overal, ook in politiek Den Haag, rondzoemen vaak. Zodra een naam gaat rondzoemen staat feitelijk al vast dat het gezoem gegrond is.

Franc Weerwind is sinds 2015 burgemeester van Almere. Afgelopen zomer is hij voor een tweede termijn herbenoemd, waardoor hij in principe tot en met 2027 aan de stad verbonden is. “Hier wil je de Floriade meemaken”, zei hij eerder over zijn ambities.

Ook zei hij eerder in een interview op NPO Radio 1: “Ik weet niet of het leuk is om minister te zijn. Als ik zie hoe hard ministers moeten buffelen, en wat ze over zich heen krijgen, dat is ongekend.” Nu blijkt hij toch voor dat Haagse buffelen te hebben gekozen en zegt polderstad Almere vaarwel als burgemeester.

Eerder was hij burgemeester van Velsen. Hij studeerde bestuurskunde. Hij is ook voorzitter van de Fietsersbond. Ook was hij mede-oprichter en bestuurslid van de stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname.

PK

error: Kopiëren mag niet!