Gebakken lucht het dagelijks brood van Suriname

Uit gesprekken met bakkerijeigenaren die noodgedwongen al om en bij 2 weken zijn gesloten vanwege meelperikelen blijkt: “Als donderslag bij heldere hemel kregen de kleine bakkers te horen, dat de meelvoorziening wordt stopgezet. Meegedeeld werd, dat de meelvoorziening aan het begin van januari 2022 hervat zal worden, maar tegen een marktconforme prijs.”

IMF

“Alhoewel het niet luidkeels wordt verkondigd zorgt het Suriname/IMF-akkoord voor deze ontwikkeling die zorgt voor hoogst onaangename complicaties in de voedselvoorziening. Meel wordt al jaren gesubsidieerd door de overheid. Een zak meel van 40 kilogramschiet van SRD 240 omhoog naar SRD 700. De kostprijs van een puntbroodje stijgt van SRD 1,25 naar SRD 2,50.”

Monsterverbond

“De werkwijze van de regering is op z’n zachts uitgedrukt onelegant. Als wij deze onsmakelijke zaak op zijn merites beschouwen is het overduidelijk, dat de grote bakkerijen, die inmiddels hun prijzen vooruitlopend al hebben verhoogd, sterk voorgetrokken en bevoordeeld worden. Hieruit blijkt, dat de regering en de grote bedrijven een monsterverbond vormen. Terwijl de meelvoorziening aan de kleine man is stopgezet, worden de kapitaalkrachtigen volop voorzien van meel tegen de huidige prijs van SRD 240 per baal van 40 kilogram. Of vergis ik mij?”

Droog brood

“Brood, gebak roti en bara, alles wat meel bevat, zal enorm in prijs stijgen. Naar school en aan het werk gaan met een knorrende maag is daarvan het gevolg. Het zal nu meer dan voorheen voorkomen, dat velen, in plaats van brood met beleg er genoegen zal moeten worden genomen met droog brood.”

Knorrende magen

“De kostprijs van brood drukt al tijden zwaar op het budget van mijn klanten.  Vaste klanten kopen al tijden minder. Ze mopperen vaker. Noemen het puntbroodje met een gewicht tussen de 60 en 70 gram gebakken lucht. Die niet eens een holle kies vult. Hun maag blijft knorren.  Zij worden er wrevelig en agressief van. De frustratie en woede wordt op de kleine bakkers en winkeliers afgereageerd. Vergeten wordt, dat het de regering is die gebakken lucht aanbiedt.”

HD

error: Kopiëren mag niet!