Drie verkoolde lichamen in uitgebrande auto en zo’n 13 andere moorden in 2021

Uit een rondgang langs diverse publieke bronnen op het internet – nadat duidelijk werd dat er geen reactie zou komen van het Korps Politie Suriname op de vraag hoeveel personen dit jaar door geweld om het leven zijn gebracht – bleek de redactie van Dagblad Suriname, dat dit jaar zeker 16 mensen zijn vermoord. Onder de slachtoffers bevinden zich 6 vrouwen. 

Verkoolde lijken in uitgebrande auto

Een van de meest geruchtmakende en in het oog springende zaken is die van de vondst van drie verkoolde lichamen in een uitgebrande auto. De auto werd 18 juli aangetroffen op de Noordpolderdam ter hoogte van Leiding 8. Vijf dagen later maakte de politie de namen van de slachtoffers bekend: Rohitas Sital (39), Cedric Tertullien (27) en Shawn Stolk (24). Het motief voor deze gruwelijke meervoudige moord was onbekend. Er werden schotverwondingen aangetroffen op een van de lijken. De mannen waren vastgebonden met tie-wraps. Rohitas Sital was de eigenaar van de uitgebrande zwarte Ford Ranger.

De politie hield in de eerste week van augustus, 5 augustus, drie verdachten aan, een vrouw en twee mannen. De drie verdachten werden in verzekering gesteld en mochten geen contact hebben met hun advocaten. Maar, een paar dagen later werden de drie al weer in vrijheid gesteld. “Uit het onderzoek is er op basis van feiten en omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld ontstaan om deze personen als verdachte aan te merken”, zo liet het Openbaar Ministerie weten, zonder dat ooit duidelijk is geworden, waarom deze drie personen werden aangehouden.

Wat de huidige stand van zaken is in het strafrechtelijk onderzoek in deze zaak is niet bekend. Het Openbaar Ministerie was, vooralsnog, niet bereikbaar voor een reactie.

Hieronder een zo volledig mogelijk overzicht van de dit jaar gepleegde moorden.

Militair en 8-jarig dochtertje Cherelee

Het jaar begon meteen met wat zou blijken een van de meest geruchtmakende moorden van dit jaar te zijn. Medio januari werd het lichaam van militair Donovan Manhoef aangetroffen op een kostgrondje in Para en daarna ook zijn 8-jarige dochtertje Cherelee, die hij had ontvoerd. De man had zijn dochtertje vermoord en daarna de hand aan zichzelf geslagen. Deze gruwelijke zaak leidde tot zeer veel verontwaardigde reacties uit de samenleving op vooral social media.

Vrouw halfnaakt dood op vloer kamer in pensioen

Een maand later, rond 18 februari, werd een halfnaakte 29-jarige vrouw dood op de vloer van een kamer in een pension aan de Mankistraat aangetroffen. Ze was daar met de verdachte, die op beelden was vastgelegd. De vrouw was vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen.

Man (38) steekt vriendin dood

Medio maart bekende een 38-jarige man, dat hij zijn vriendin Ashna Jagesar had vermoord door haar enkele keren met een mes in haar buik te steken. Het lichaam van de vrouw werd in verre staat van ontbinding ontdekt in een goot langs de Eurekaweg.

Bejaarde man doodt echtgenote en vervolgens zichzelf

Een man en een vrouw werden op 20 mei dood aangetroffen op een adres aan de Lelydorpweg in Wanica. Vermoedelijk was de bejaarde vrouw door wurging om het leven gebracht door haar 79-jarige echtgenoot. Daarna heeft de man zelfmoord gepleegd. De man en vrouw zouden vaak hebben laten blijken, dat ze het leven niet meer zagen zitten. 

Man steekt zijn zus dood

Een man, F.L., die in Engeland al een straf had uitgezeten voor een dubbele moord, heeft op 17 juni zijn zus doodgestoken in de Gonggrijpstraat. In 2013 had Engeland hem gedeporteerd naar Suriname nadat de man daar zijn straf had uitgezeten.

Hij bracht zijn zus na een ruzie acht messteken toe. 

Man (29) doodgeschoten in Julianastraat

Eind juli werd een 29-jarige man doodgeschoten in de Julianastraat. Leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo hielden twee verdachten aan, onder wie S.L., de schutter. Het slachtoffer had ruzie gekregen met de schutter, omdat die hem zou hebben gefilmd. Hij probeerde de telefoon van de schutter te pakken, waarop die gericht op hem vuurde. De 29-jarige man overleed ter plekke.

Man in woning aan David Simonstraat doodgeschoten

In een woning aan de David Simonstraat werd op 14 augustus een man doodgeschoten. Een verdachte kon snel in de kraag worden gevat in een gebouw aan de Kleine Saramaccastraat. De toedracht van deze moord was niet duidelijk.

Doodgeschoten man (36) aangetroffen niet ver van Paramaribo Zoo

In de tweede week van september werd een doodgeschoten man (36) aangetroffen in de Kanangalaan, niet ver van de Paramaribo Zoo. Drie verdachten werden gearresteerd, waaronder een man en zijn vriendin.

Lorenzo Dhal doodgeschoten in Herman Steinbergstraat

Op 13 september werd de 22-jarige Lorenzo Dhal doodgeschoten in de Herman Steinbergstraat, Abrabroki. Vier verdachten werden aangehouden. Een van ze bekende, dat hij de schutter was, omdat hij zich tijdens een ruzie bedreigd had gevoeld en dacht dat Dhal een wapen wilde pakken.

Vrouw steekt haar man dood

Een derde zaak die veel publicitaire aandacht kreeg is de zaak waarin begin november een vrouw werd gearresteerd die haar man, Claido van der Kast, had doodgestoken. De man zou de vrouw dagelijks hebben mishandeld. Simone P. had geen telefoon en mocht van hem geen contact met de buitenwereld hebben. Zij mocht niet eens op Facebook gaan. Op de bewuste avond sloeg hij haar tegen de muur en sleurde haar over de vloer. Vervolgens pakte hij een mes. De vrouw wist het mes echter af te pakken en stak hem ermee, de man overleed ter plekke. Zij werd later in vrijheid gesteld.

‘Biga’ (44) voor woning aan Carnioolstraat doodgeschoten

Humphrey Kentie (44), meer bekend als ‘Biga’, werd woensdag 10 november doodgeschoten voor een woning aan de Carnioolstraat. Zijn auto werd onbeheerd aangetroffen op het project Jamaica in Para. Het voertuig had kogelinslagen en bloedsporen. Kentie was op zijn erf voor de woning door twee gemaskerde mannen van dichtbij beschoten met vermoedelijk een vuistvuurwapen. 

56-jarige Guyanees doorgeschoten te Nieuw Jacobkondre

Te Bili Watra in Nieuw Jacobkondre, Sipaliwini, werd op 16 november de 56-jarige Guyanees Elan Azore doodgeschoten door R.C. (31). Volgens de schutter had zijn slachtoffer het huis van zijn zus vernield.

Chinese eigenaresse bakkerij te Kwatta gewurgd

In een bakkerij annex woning te Kwatta werd op 19 december de 50-jarige vrouw Yang Chen Jie vermoord. Zij woonde alleen in het pand dat zij had gehuurd. Zij runde een bakkerij. Er zou een baddoek om de hals van de vrouw zijn aangetroffen waardoor het vermoeden bestaat, dat zij daarmee is gewurgd. 

Vrouw steekt haar man in brand

In de laatste week van december werd het land nog opgeschrikt door een gruwelijke moord die ook de Nederlandse media haalde. De 41-jarige Cindy H., met de Nederlandse nationaliteit, wordt ervan verdacht dat zij op Tweede Kerstdag haar partner Andy G. (41) met brandstof heeft overgoten en in brand heeft gestoken. Zij ontkent dat, maar ze is in verzekering gesteld. Volgens de vrouw heeft de man zichzelf in brand gestoken. De vrouw heeft brandwonden aan een van haar armen. De man overleed in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan brandwonden.

Veel van de moorden zijn waarschijnlijk nog steeds in onderzoek bij het Openbaar Ministerie. 

PK

error: Kopiëren mag niet!