CBvS houdt extra TD veiling, rente 79,5% en banken verdienen dik

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft donderdag 30 december een extra Termijn Deposito (TD) veiling gehouden. De extra veiling is bedoeld “om overtollige liquiditeiten in het bankensysteem af te romen teneinde haar jaareinde basisgeld doelstelling te realiseren en de inflatie neerwaarts te beinvloeden”, zo liet de moederbank in een communique weten. Later op de dag maakte de CBvS ook bekend, dat er vrijdag 31 december een veiling is (zie onderaan).

De extra veiling had een grotere doelgroep dan de algemene banken alleen. Niet-bank financiele instellingen en overige instellingen die onder toezicht staan van de CBvS mochten ook meedoen aan de veiling. Daartoe worden onder andere gerekend de cambio’s, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Het totaal volume bedrag voor de extra veiling van donderdag was SRD 1.3 miljard en men mocht slechts voor de 3 maandse TD aanbieden. Bij de samenstelling van dit artikel tot rond 18.00 uur donderdag waren de resultaten en overige details van de extra TD veiling nog niet gepubliceerd.

Zoektocht naar overliquiditeit

Het besluit tot het houden van een extra TD veiling met deze keer een ruimere doelgroep dan de algemene banken is zeer opmerkelijk. Het heeft zonder meer te maken met het feit, dat de wekelijkse TD veiling van woensdag, de dag ervoor te weinig geld is “opgehaald” aan beleggingen. Van de in totaal SRD 1.1 miljard welke op de veiling werd gezet ( SRD 900 miljoen 1 weekse TD en SRD 200 miljoen 1 maandse TD), is slechts SRD 340 miljoen aan beleggingen binnen gehaald. De TD rente is evenwel enorm hoog gebleven en is met 0.1 procentpunt gestegen naar 79,5%. Ondanks de reeds zeer hoge rente hebben de banken SRD SRD 760 miljoen minder aangeboden om te beleggen. Een duidelijke oorzaak hiervoor is vooralsnog niet aan te wijzen.

Feit is wel dat de algemene banken tezamen op dit moment een bedrag van rond de SRD 750 miljoen in TD’s met verschillende looptijden “vast” hebben gelegd. Het hoogste piekbedrag welke de banken op een bepaald moment “vast” hebben gezet aan beleggingen in TD’s was rond 21 december. Rond die datum zat een bedrag van rond de SRS 1.69 miljard vast aan TD’s met verschillende looptijden varierend van 1 week, 1 maand en 3 maanden. Dit piekbedrag van SRD 1.69 miljard kan een mogelijke indicatie zijn van wat het bedoeld met de “jaareinde basisgeld doelstelling”. Vandaar de “zoektocht” naar overliquiditeiten.

Geen windeieren

De beleggingen in TD’s door de banken, met wat menigeen zegt tegen wekelijks steeds oplopende “misdadig hoge rente” van nu rond de 80%, hebben de banken absoluut geen windeieren gelegd. Tot en met december 2021 hebben de banken in totaal ruim SRD 126 miljoen opgestreken aan renteopbrengsten. Met de “opgehaalde” TD beleggingen van afgelopen woensdag zullen deze renteopbrengsten aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 gestegen zijn naar rond de SRD 150 miljoen.

Afhankelijk wat op de extra veiling van donderdag is “opgehaald”, kunnen renteopbrengsten alleen maar hoger komen te liggen. In een eerder uitgegeven communique stelt de CBvS dat de renteopbrengsten van de beleggingen door de banken het prijskaartje is welke hangt aan monetaire stabiliteit. 

De SRD 126 miljoen aan renteopbrengsten die de banken tot nu toe “zonder enig zweetdruppeltje” hebben verdiend is wel een erg duur “prijskaartje”. En het komt des te zuur over als men bedenkt, dat het de samenleving is die de prijs betaalt, en wel via de begroting van het ministerie van Financien. In de periode juli-oktober is SRD 30,8 miljoen aan rente aan de banken uitbetaald, in november was dat SRD 33.7 miljoen en in de huidige maand december bedragen de renteopbrengsten SRD 61.5 miljoen.

Vrijdag 31 december veiling TD met looptijd van 1 dag

Overigens, de CBvS maakte later donderdag bekend, dat in het kader van haar Open Markt Operaties (OMO) op vrijdag 31 december een termijndeposito (TD) met een looptijd van een dag als “fine-tune” instrument geveild zal worden. Dit instrument wordt onder dezelfde voorwaarden van het 1-weeks termijndeposito geveild teneinde de vastgestelde doelstelling van de basisgeldhoeveelheid te behalen. De looptijd van deze TD is één dag en vervalt namelijk op zaterdag 1 januari 2022. De wekelijkse veilingen van de zevendaagse termijndeposito’s vinden normaal plaats op de woensdag.

Voor de veiling van vrijdag is het OMO-volume gesteld op SRD 1.200 miljoen voor een termijndeposito met een looptijd van 1 dag, waarbij de algemene banken worden toegelaten om via het veilingplatform hun gewenste bod te plaatsen. De veiling van de TD’s  is open van 08:00 uur tot en met 10:00 uur.

SS      

error: Kopiëren mag niet!