Bestuurder raakt van de Afobakaweg door aquaplaning

Een personenauto is woensdagmiddag van de Afobakaweg geraakt en kwam daarbij tegen een paal aan. Vervolgens kwam het voertuig tot stilstand langs de weg. De redactie van Dagblad Suriname heeft vernomen dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Volgens een omstander heeft de bestuurder de controle over het voertuig verloren toen hij over een plas water reed. 

Aquaplaning

Aquaplaning oftewel watergladheid vindt meestal plaats als het regent of net geregend heeft en er nog flinke plassen water op de weg liggen. Als de banden van een voertuig het water niet snel genoeg kunnen afvoeren, dan wordt het wiel als het ware opgetild door het water. Het contact met het asfalt wordt verbroken. De auto verliest dan zijn grip op de wegdek. Daardoor kan de auto onbestuurbaar worden en gaan slippen, wat levensgevaarlijk is. 

De snelheid van een auto heeft de grootste invloed op het aquaplaningrisico. Bij een hoge snelheid wordt het water op het wegdek namelijk veel minder goed afgevoerd en treedt aquaplaning op. Aquaplaning komt ook vaker voor bij versleten banden met onvoldoende profieldiepte, dan wanneer men rijdt op een goede set (nieuwe) autobanden. Toch is een autoband vaak genoeg het laatste waaraan veel automobilisten denken. Een autoband heeft gemiddeld een levensduur van 10 jaar, maar in Suriname is de levensduur van een autoband gemiddeld 3 jaar, zo liet een deskundige op dit gebied weten. Bij een profieldiepte van 1 tot 2 millimeter zit men op 30 procent en is de autoband aan vervanging toe. Versleten banden hebben minder diepe profielgroeven. Hierdoor kan te weinig water afgevoerd worden. Wat ook heel belangrijk is, is dat de banden op de juiste spanning gebracht moeten worden. Bij de juiste bandenspanning is het contactvlak met weg kleiner, hierdoor wordt het autogewicht over een klein oppervlakte wordt verspreidt. De neiging tot aquaplaning zal hierdoor afnemen.

Wat te doen bij aquaplaning?

Bij aquaplaning is het advies om op de motor af te remmen. Dit kan men doen door het gas voorzichtig los te laten. Het stuur moet daarbij goed recht gehouden worden. Zodra de bestuurder voelt dat hij weer grip op het wegdek heeft, kan hij voorzichtig gasgeven en sturen. Het is daarbij ook handig om te weten wat men juist niet moet doen. Daarover zeggen deskundigen: “Zorg ervoor dat je bij aquaplaning niet te hard remt om slippen te voorkomen, raak niet in paniek en stuur niet teveel bij.” 

SK

error: Kopiëren mag niet!