Feesten worden gewoon gehouden bij gebrek aan adequate handhaving

Minister Amoksi: ‘Hotspots gaan we bossen’

Nu plotseling het aantal dagelijkse besmettingen aan het stijgen is (dinsdag 82 en woensdag 108), blijken de gezondheidsautoriteiten en de regering eindelijk wakker te worden. De regeringsraad kwam woensdag meteen met spoed bij elkaar. De spreekbuis van de regering, de Communicatie Dienst Suriname (CDS), liet woensdag weten, dat “gebleken” is, “dat vanuit diverse delen van de bevolking uitbundige feesten worden georganiseerd”. 

CDS: “Op tenminste één zo een feest is er sprake geweest van een zogeheten ¨mass spreading¨. Alhoewel ons ter ore is gekomen dat diverse plekken, op basis hiervan hun events hebben aangehouden, merken wij dat sommigen onverkort doorgaan. De regering waarschuwt dan ook wederom dat openbare feesten niet zijn toegestaan. De justitiële autoriteiten zullen niet schromen om op te treden tegen overtreders.” 

Het heeft er alle schijn van, dat de regering eindelijk min of meer bekent, dat zij de afgelopen weken heeft gefaald als het gaat om handhaving van de Covid-maatregelen. Immers, de samenleving trekt al vele weken aan de bel en wijst op de vele illegale feesten en party’s in wijken en buurten van Paramaribo en elders. Veel van die feesten en party’s worden notabene publiekelijk, via met name social media, aangekondigd, met vermelding van tijdstippen en locaties. 

De regering, en met name het ministerie van Volksgezondheid, moeten weten, dat dergelijke feesten serieuze bronnen van Covid-besmetting zijn. En, de regering, en met name het ministerie van Volksgezondheid, moeten ook weten dat er nauwelijks handhavend is opgetreden de afgelopen weken. Het feit, dat de CDS nu namens de regering meldt,  dat “gebleken” is, “dat vanuit diverse delen van de bevolking uitbundige feesten worden georganiseerd” is uiteraard deels mostert na de maaltijd. Had de regering boter op het hoofd? Hebben ze alle geluiden uit de samenleving genegeerd, in de wind geslagen?

Natuurlijk, hier en daar is opgetreden en werden feestende mensen van locaties verwijderd. Maar, die acties van de politie zijn op de vingers van een hand te tellen.

En dan nu meldt de regering heel ‘daadkrachtig’: “De regering waarschuwt dan ook wederom dat openbare feesten niet zijn toegestaan. De justitiële autoriteiten zullen niet schromen om op te treden tegen overtreders.” De gemiddelde burger zal bij het lezen van die woorden ongetwijfeld meteen denken: ‘Nou, dat zal tijd worden, maar ondertussen neemt het aantal Covid-besmettingen al toe. Dus, wel een beetje laat noh, om nu weer te waarschuwen en te dreigen met optreden tegen overtreders.’

Stoere taal minister Amoksi: “Hotspots gaan we bossen”

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking bevestigde woensdagmiddag in een speciaal belegde persconferentie, dat stringent gaat worden opgetreden tegen overtreders. De avondklok is weer teruggebracht naar de tijden 21.00 – 05.00 uur. Maar, of daarmee de illegale feesten kunnen worden voorkomen is de grote vraag. Ramdin dreigde zelfs dat een total lockdown niet uitgesloten kan worden, wanneer men de maatregelen blijft negeren.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie sprak ferme taal, maar of die taal wordt vertaald naar werkelijke toename van handhavingsactiviteiten zal moeten blijken. Hij zei onder andere: “Hotspots gaan we bossen”. “We gaan apparatuur in beslag nemen en mensen beboeten. We gaan hard optreden, dat kunnen ze van mij aannemen.” Dergelijke stoere taal heeft de samenleving echter eerder gehoord.

Minister Ramadhin: “Wij weten wat er in de avonduren gebeurt”

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid wees weer op een mogelijke toenemende druk op de gezondheidszorg. “De belangrijkste zorg bij Volksgezondheid is de te verwachten druk op de gezondheidszorg. Wij staan aan het begin van waarschijnlijk een nieuwe golf. Handhaving van bestaande maatregelen is noodzakelijk. We weten wat er in de avonduren plaatsvindt.”

Verder zei Ramadhin: “Wij constateren dat er veel onwelwillendheid is om te testen en dat is een zorgelijke ontwikkeling. We hebben genoeg testen en genoeg locaties om te testen. Wie klachten heeft, grieperig, ga testen. Maar, niet iedereen die grieperig is gaat zich laten testen, ervan uitgaande dat het geen Covid is, maar een gewone griep vanwege het frisse weer en de regen.”

PK

error: Kopiëren mag niet!