Chinese ambassadeur ondersteunt operatie ‘Veilig Suriname’

De Chinese ambassadeur, Han Jing, zei afgelopen dinsdag in zijn ambassade in gesprek met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie operatie ‘Veilig Suriname’ te ondersteunen.

In het onderhoud hebben de bewindsman en de ambassadeur het belang van de veiligheid in het land voor investeerders en ondernemers onderstreept. Minister Amoksi zei, dat Suriname met grote ernst werkt aan de handhaving van de veiligheid. De bewindsman haalde ook aan dat China een belangrijke partner is voor het veiligheidsbeleid van Suriname 

Bij het gesprek waren ook aanwezig een vertegenwoordiging van het Korps Politie Suriname bestaande uit de inspecteur eerste klasse Steven Rozenblad tevens de liaison naar de Chinese ambassade, inspecteur eerste klasse Orpheu Valpoort, hoofdinspecteur van politie Melvin Pinas en de Veiligheidsadviseur van het ministerie Marc Karg. 

Na het onderhoud werden door verschillende deskundigen presentaties gehouden over het Surinaamse veiligheidsbeleid. Daarbij werd ingegaan op het beleid met betrekking tot de verschillende vormen van criminaliteit, alsook actuele cijfers over de criminaliteit. 

Zo presenteerden hoofdinspecteur van politie Melvin Pinas en zijn team de actuele cijfers en noteerde de dalingen en stijgingen in criminaliteit in vergelijking met het afgelopen jaar. Verder hebben zij in hun presentatie ook aangehaald welke stappen ondernemers kunnen nemen om hun veiligheid te verhogen. 

Vervolgens plaatste Karg de veiligheidssituatie van Suriname binnen een internationale context. Suriname is in de gelukkige positie dat zij samenwerkingen heeft met landen in het Caribisch gebied en ook daarbuiten. Verder zit Suriname in veiligheid partnerschappen als IMPACS, Interpol, Europol en anderen die criminaliteitsbestrijding en verhoging van de veiligheid technisch ondersteunen. 

Vanuit het ministerie is ook het beleid met betrekking tot illegale immigratie en mensensmokkel gepresenteerd. Daarbij zijn de verschillende uitingen die deze vorm van criminaliteit aanneemt in Suriname aangekaart. De opvang en facilitering van slachtoffers van mensenhandel en illegale immigranten worden serieus genomen.  Suriname vangt deze groepen op verschillende manieren op en faciliteert ze dan met inachtneming van geldende wetgeving en internationale verdragen.

Tot slot is aangegeven dat Suriname het veiligste land is in het Caribische gebied. Het ministerie werkt er hard aan om op dit feit voort te borduren. De economic and commerce attache van de Chinese ambassade bevestigt dat Suriname daarom zeer geschikt is als investeringshaven, gezien haar unieke positie als veiligste land in de Caribische regio. 

error: Kopiëren mag niet!