Henk Abrahams Stichting gelooft niet in vuurwerksprookjes

“Denk aan mij, voordat je vuurwerk afsteekt”

Bij huisdieren en vuurwerk ontstaat altijd een spanningsveld rond de periode van de jaarwisseling. Honden rennen vaak met ingetrokken staart doelloos weg. Voor katten en vele andere dieren waar vaak niet aan wordt gedacht, zoals koeien en paarden, is deze periode niet de ‘most wonderfull time.’

Cynthia Ashruf van de Henk Abrahams Stichting zegt dat vogels uit de lucht dood neervallen. De periode voor het afsteken van vuurwerk, voor de een plezier, voor de ander kommer en kwel, zou volgens Ashruf beperkt mogen worden aangezien zij de afschietperiode van 27 december tot 2 januari nog te ruim vindt. De stichting bekijkt het afschieten vanuit het perspectief van het dier en heeft op de eigen Facebookpagina enkele tips gedeeld met de samenleving. Zo valt er te lezen “Denk aan mij, voordat je vuurwerk afsteekt….”.

Compassie hebben voor de dieren, is wat de organisatie vraagt aan de samenleving. Dat begint al om niet aan een stuk door vuurwerk af te schieten, maar alleen op een bepaald tijdstip. Dit zorgt namelijk voor schrikreacties bij zowel mens als dier, vooral voor de zieke mens, die niet weet wanneer de volgende knal te horen zal zijn.

Vuurwerkoverlast

Een dringende oproep gaat uit naar ouders om te letten op hun kinderen die vaak in andere buurten zorgen voor vuurwerkoverlast. Ashruf formuleert voorzichtig dat niet alle kinderen vuurwerk gooien op dieren, maar dat dit wel degelijk een veelgehoorde klacht is van huisdiereigenaren en omwonenden.

Ook komt het voor, dat het vuurwerk wordt gegooid op percelen van bewoners. Kinderen komen gemakkelijk aan vuurwerk, benadrukt Ashruf. “Laat niemand je het sprookje vertellen dat er geen vuurwerk aan kleine kinderen wordt verkocht.” Dit onderbouwt de dierenactivist door een eigen steekproef van de Henk Abrahams Stichting waarbij kinderen werden gestuurd om vuurwerk te kopen. “En daarbij verkocht men aan de kinderen.” Toch kan Ashruf in vergelijking met voorgaande jaren een beetje opgelucht ademhalen.

Dit jaar wordt er tot op dit moment aanzienlijk minder vuurwerk afgestoken. Een stralende lach verschijnt op het gezicht van de dierenactiviste naar aanleiding van deze ‘meevaller’. Zij vertelt dat dieren op verschillende niveaus horen en bij honden is het bekend dat het gehoor scherp is. Deze periode is dan ook een waarin er een verhoogde kans bestaat dat honden, bij het horen van een onverwachte knal, hun eigen terrein in paniek ontvluchten. “Ze springen zelfs over de muur.”

De tip is om iemand te laten staan bij de poort wanneer men moet uitrijden, aangezien er 1×24 uur kans is dat een dier in paniek kan raken en met onbekende bestemming kan wegrennen. “Petities ingediend, samen met de brandweer om de afschietperiode in te korten hebben vanaf de vorige regering tot op heden tot niets geleid. Wij hadden gehoopt dat deze regering de periode zou inkorten, maar hetzelfde is nog aangehouden”, aldus Ashruf.

RB

error: Kopiëren mag niet!