Eddie Jharap: “Niemand kan in de toekomst kijken, werk dus vanuit een worst-case scenario”

‘Alles wat later gunstiger uitvalt is mooi meegenomen’

“Niemand kan in de toekomst kijken, werk dus vanuit een worst-case scenario en alles wat later gunstiger uitvalt is mooi meegenomen.” Eddie Jharap, de succesvolle voormalige Staatsolie directeur heeft via social media weer eens adviezen gedeeld met de samenleving.  Hij gaf voorheen ook al aan, dat als je een bedrijf wil opstarten, je een plan en een vermogen moet hebben, maar je hebt geld op korte termijn nodig, dus ga je naar bankiers met je plan. “Het idee simpel en aanschouwelijk maken helpt, 1981 het begin van Staatsolie met financiering van 5 lokale banken”, aldus de oud-Staatsolie-directeur.

Bedrijven die exporteren zullen crisis overleven

Eerder stelde hij dat bedrijven die exporteren en vreemde valuta verdienen met goed management de huidige crisis kunnen overleven. Jharap stelt verder dat bedrijven die geen vreemde valuta verdienen, moeite zullen hebben de bedrijfsvoering gaande te houden. Geschoold personeel zal wegtrekken, moeilijk aan vreemde valuta komen, geen importen van grondstoffen en onderdelen kunnen betalen. Net als in de jaren 1985-1995.

Staatsolie exporteert vandaag nog een groot deel van haar productie en verdient vreemde valuta. Als alle productie van ruwe olie omgezet zou worden in gasoline voor de lokale markt, dan zou het bedrijf vandaag de lokale markt geheel moeten subsidiëren, goedkope SRD verdienen, verlies laten en failliet gaan. Als Staatsolie alle gasoline nodig voor de lokale consumptie zou produceren, dan was het bedrijf vandaag failliet, aldus Jharap. 

Staatsolie goed voorbereid

Jharap stelde verder, dat Staatsolie goed is voorbereid op de grote voorraden aan olie en gas. “De  visie dat er genoeg kader en kennis in eigen huis is, is gerealiseerd. Als volk moeten wij voldoende mogelijkheden hebben. De contracten zijn goed. Wij zullen enorm veel geld binnenkrijgen in de komende jaren. Het systeem moet gehandhaafd blijven, we moeten kennis blijven opdoen. We moeten blijven werken. Het ligt aan de politiek om de grote hoeveelheden aan geld goed in te zetten. Ik wens dat we daarbij rekening blijven houden met de algemeen geldende normen en waarden”, aldus Eddie Jharap. 

SAM

error: Kopiëren mag niet!