Brandweervoorlichter wijst op vuurwerkgevaren

De vuurwerk afsteek- en verkoopperiode is op 27 december ingegaan en zal eindigen op 1 januari om 00.00 uur. In deze periode is het belangrijk dat ouders extra op hun kinderen letten als het gaat om vuurwerk, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden. In een gesprek met Dagblad Suriname gaat brandweervoorlichter, Olton Pinas in op gestelde vragen van de redactie.

Waarop moeten ouders te letten als het gaat om vuurwerk?

Pinas zegt dat ouders erop moeten , dat het vuurwerk afgeschoten wordt met een vuurwerkbril. Ook dient men het vuurwerk met een aansteekstokje aan te maken. “Het is belangrijk om geen vuurwerk langs de openbare weg af te schieten, omdat de rookontwikkeling het zicht van de automobilisten belemmerd. Verder moeten de ouders erop toezien dat kinderen beneden 16 jaar geen vuurwerk gaan kopen bij de winkelier. Ze mogen wel afschieten, maar niet kopen bij de winkelier.”

Wat is het ergste dat kan gebeuren, als men niet voorzichtig genoeg is met vuurwerk?

Pinas zegt hierop: “Het ergste is dat men verminkt kan raken, men kan een vinger of zelfs een arm verliezen, in de ergste gevallen hebben mensen zelf hun oog verloren, anderen hebben een verwonding in het gelaat van overgehouden, waardoor ze niet meer in de spiegel willen kijken.”

Jongeren moeten stoer gedrag achterwege laten

Jongeren willen vaak genoeg stoer doen, ook als het gaat om vuurwerk. Pinas zegt, “Je bent een rund als je stunt met vuurwerk. Stoer doen brengt je niet ver. Doordat jongeren stoer doen vinden de meeste vuurwerkongevallen onder jongeren plaats.” Het is volgens hem belangrijk dat ze het stoer gedrag achterwege laten. Verder mogen ze ook geen alcohol gebruiken bij het afschieten van vuurwerk. Alcohol zorgt namelijk ervoor dat het reactievermogen afneemt, waardoor iemand niet snel kan reageren, niet snel kan wegrennen nadat de persoon bijvoorbeeld een pagara heeft aangemaakt”, stelt Pinas.

SK

error: Kopiëren mag niet!