Bescheiden muzikant/dholmaster Ramesh Bechoe viert zijn 65e verjaardag

Een bescheiden Surinamer in de muziekscene is de veelzijdige heer Bechoe. Hij viert woensdag 29 december. zijn 65e verjaardag. Hij is al meer dan 50 jaar actief in de muziekwereld en kan tal van muziekinstrumenten bespelen, waaronder tabla, daphla, congas, bongo, nagara.

De dhol is zijn favoriet instrument geweest en Ramesh Bechoe heeft zich gespecialiseerd in het bespelen van de dhol. Hij vertelt zijn levensverhaal in gesprek met Dagblad Suriname. De heer Bechoe heeft in zijn jonge jaren hard gewerkt met zijn grootouders (adjie en adja). Hij heeft geholpen met het verbouwen van rijst, kortom aan landbouw gedaan. 

“Wijlen mijn vader, Soegriem Bechoe, was een heel bekende toneelspeler, toneelschrijver komediant en muzikant. Zodoende mag ik spreken van afkomst uit een muzikale en talentvolle familie. Voor de familie Bechoe is muziek een sport. Op mijn 5e jaar leerde ik van grootvader om het muziekinstrument de dhol te bespelen. Op mijn 11e jaar ging ik dhol spelen met oom Daulath Dkoemratie, Dada Hemandkoemar te Santopolder in hun proeftuin. Met inzet kon ik rond mijn 12 en 13e jaar volledig alle soorten baithak gana en film liederen bespelen. Ook voortgezet met het studeren, de ULO afgemaakt en vervolgens voortgezet op de Sri Hanuman School. Directeur van de school meester Bikharie was persoonlijk een bekende zanger en heeft mij toen erbij betrokken voor optredens. Met als gevolg dat ik wat geld begon te verdienen. Daarnaast ook mogen spelen met kleine muziekgroepen en begon goed te verdienen. Maar als jong persoon in het Surinaams zegt met ‘bigi aai’ heeft het goed inkomen geleid tot een minder goed punt namelijk mijn MULO niet afgerond, tot de derde klas bezocht. Op mijn 19e jaar begonnen met een baan bij CKC Kersten op de afdeling van Surmac en was belast met de boekhouding. Na 5 ongeveer 5 jaren bij CKC Kersten ook 19 jaar lang mjn krachten gegeven aan Fernandes. In 1976 in het huwelijksbootje gestapt en uit dit huwelijk kwam een zoon, namelijk de bekende Sikander Bechoe. Ook ben ik trotse grootvader van twee kleinkinderen.” 

“Met een beetje bekendheid werd ik door Ustaad Pandit Ramchander Bansidhar benaderd om dhol te spelen. In de jaren ‘80 met bruiloftsstoet (baraat) van de familie Mathoera met pandit Ramchander naar Guyana geweest. De groep bestond uit de volgende personen: de pandit zelf, Ramesh chander Biharie allias Tata Tio, Ustaad Kundjie van Nickerie en mij persoon als dholmaster en Soerdjan Parohi. Later voor Deci Raghoesingh gaan spelen, jaren een samenwerking gehad maar hij vertrok richting Nederland. Vervolgens ontmoette ik Pandit Salikram, vroeg hem een eigen muziekgroep op te richten met de zonen van hem. Het werd een bekende muziekgroep in die tijd, genaamd Anand en Friends. Anand Sampath is de hoofdzanger geweest van Anand en Friends. Ook met Radjan  Bikharie, Sardha Doekhie, Dhandew Sewpal een muziek groep gedraaid. 

Verder ook in de muziekscene actief deelgenomen met mijn beste vriend Safiek Izaak, broer Dajaram Lalaram, Prem Bechoe, Keth Ramnarain, het is een bekende muziekgroep geweest genaamd Nawdjawan Orchestra. 

Andere klinkende namen in de Surinaamse muziekwereld met wie ik ook heb mogen samenwerken zijn Ustaad Kries Ramkhelawan, Rampersad Ramkhelawan, Hary Sewbalak, Lall Ramphal, Dew Ghiraw, Soegriem Ghiraw en anderen. 

Eén voor de laatste groep waaraan ik heb deelgenomen is Radjesh & friends. Op je 65e ben je niet de jongste en laat gezondheid het niet toe om uren strak dhol te spelen. Het bespelen van dhol is een zware taak. Hedendaags zit ik in mijn laatste fase wat betreft de muziekscene. Zodoende bezig met een bhadjan groep samen met oom Dew Ghiraw, Soegriem Ghiraw en bhai (broer) Soeresh Jagessar. De groep is veel gevraagd voor optredens in de mandir en ook tijdens overlijdensgevallen, een laatste groet met bijpassende muziek. Als ervaren persoon is het advies naar de jongeren toe om goed en op correcte manier dhol te bespelen. Het trainen is vooral belangrijk.

Het muziekinstrument heeft honderden slag stijlen (bijvoorbeeld thoemrie, langrie, doerpat, chalta, calypso, keherwa taal, etcetera) niet dat je alleen chalta en calypso onder de knie moet hebben. Ik heb mezelf gespecialiseerd maar noem mezelf geen ustaad. In Suriname worden dagelijks honderden ‘Ustaads’ geboren die zelf niet eens hun broek kunnen aantrekken. Aan ieder met talent voor muziek, heel veel succes toegewenst”, aldus de veelzijdige muzikant. Namens familie Bechoe, directie en personeel van Dagblad Suriname de felicitaties aan de heer Ramesh Bechoe.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!