AKMOS ziet stap naar IMF als hoopvol

De Associatie van Kleine en Middelgrote Onderneming in Suriname (AKMOS) ziet de recente goedkeuring door het IMF, Internationaal Monetair Fonds, van de steunaanvraag van Suriname als hoopvol. Volgens de ondernemersorganisatie heeft de goedkeuring veel voeten in de aarde gekost en ze complimenteert de Surinaamse regering met deze belangrijke stap.

Het besluit van het IMF is volgens de AKMOS een heel belangrijke stap op het pad dat hoop biedt voor herstel en groei van de Surinaamse economie. In een verklaring zegt de AKMOS “dat lenen niet altijd de oplossing is, maar met het 36 maanden durende programma, zal Suriname de operatie als patiënt moeten ondergaan; immers is de beoogde genezing van belang voor de verschillende sectoren in het land”.  

AKMOS-voorzitter Harry Soekhlal verduidelijkt tegenover Dagblad Suriname, dat de micro- , kleine- en middelgrote ondernemingen (MKMO) belang hebben bij een stabiele economie, want als de koopkracht stijgt, stijgt de ondernemerszin ook. Het stabiliseren van de wisselkoers welke is ingezet met de wisselkoersmaatregelen van maart 2021 en de aanvang van het Herstelplan 2021-2023 zal volgens Soekhlal  “financial inclusion” bewerkstelligen en delen van de informele sector in de formele sfeer brengen.    

Het klimaat voor het MKMO zal beter worden. Economische stabiliteit zal het aantrekken van buitenlandse investeringen en diversificatie van de economie bevorderen. De rol van micro-, kleine- en middelgrote ondernemingen daarbij mag niet onderschat worden, zeker wanneer het gaat om de dienstenfacilitering aan investeerders.

Volgens de AKMOS-voorzitter is vanwege de reeds genomen maatregelen in het kader van de uitvoering van het Herstelplan reeds een trend waar te nemen van teruglopende inflatie. Soekhlal verwacht, dat het MKMO in aantal ongetwijfeld zal groeien en haar rol in de algehele economische ontwikkeling van het land zal blijven vervullen.

De Centrale Bank van Suriname heeft een leidende rol in de economie en de publicatie van nieuwe wisselkoersen versterkt het vertrouwen in deze monetaire autoriteit. Met de hoop dat de stap naar het IMF positieve ontwikkelingen teweeg zal brengen voor de economie, zal de AKMOS de uitvoering van het IMF-programma kritisch volgen en waar nodig ondersteuning verlenen, aldus de AKMOS-voorzitter.

SS   

error: Kopiëren mag niet!