US$ koers duikt voor het eerst onder SRD 21

De wisselkoers van de Amerikaanse dollar is maandag op de eerste dag van de nieuwe werkweek voor het eerst onder de SRD 21 gedoken. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) noteerde aan het eind van de dag SRD 20,726 als verkoopkoers en SRD 18,732 voor de aankoop voor de Amerikaanse dollar. De dalende trend van de koers van de Amerikaanse dollar die sedert begin vorige week te zien was, lijkt zich deze week te zullen voortzetten. Sedert de wisselkoers eind juni dit jaar is “losgelaten” stabiliseerde de Amerikaanse dollar zich rond en boven de SRD 21.

Volgens insiders in de financiële wereld heeft de huidige dalende trend alles te maken met vertrouwen dat weer is ingetreden als gevolg van de goedkeuring door het IMF van het zogeheten Extended Fund Facility (EFF) aan Suriname. Dit financieel ondersteuningsprogramma behelst een totaal bedrag van US$ 688 miljoen verspreid over 36 maanden. Het is voor het overgroot deel bedoeld als betalingsbalanssteun en de overmaking van het eerste tranchebedrag van US$ 55,1 miljoen op de rekening van de CBvS moet deze week plaatsvinden, voor zover het nog niet is geschied.

De vraag is op welk niveau de dalende trend van de koers onder de huidige omstandigheden zijn evenwicht zal bereiken en hoe duurzaam dat zal blijken te zijn. Die mate van duurzaamheid zal vooral mede afhankelijk zijn van hoe de deviezeninkomsten (exportopbrengsten) van de Surinaamse economie zich de komende tijden zich zal ontwikkelen en de mate waarop de overheid haar begroting duurzaam onder controle zal kunnen houden (inkomstenverhoging en uitgavenvermindering).

Het overgroot deel van de samenleving zal naast de beloofde belastingverlichting die per 1 januari is beloofd helaas nog niet veel meer merken van de dalende trend van de wisselkoers van de Amerikaanse dollar op de prijzen van goederen en diensten. Op termijn, indien de koersdaling  duurzaam aanhoudt, zal dat pas wel het geval zijn. Een importeur/handelaar vertelt aan Dagblad Suriname, dat de gestegen prijzen van goederen de afgelopen maanden vooral te maken had met de internationaal gestegen prijzen van transport en goederen en diensten.

SS   

error: Kopiëren mag niet!