Niet veel animo voor het kopen van vuurwerk

Het  verkopen van vuurwerk nam gisteren een aanvang. Burgers geven aan, dat zij niet echt in de stemming zijn mee te doen met het afschieten van vuurwerk. “Ik zie het als geld verbranden en hoe doe je dat als je het niet heb”, zegt Jezelien, moeder van drie.

“Voor de kinderen kunnen wel wat kleine dingen gekocht worden, maar wat ik jaren terug deed komt nu helemaal niet meer terug. Ik kan me nog heugen, dat kinderen vuurwerk kregen van mensen die het heel goed hadden. Ik was er zelf een van. Je kwam met twee vuilniszakken naar huis en dan had je vuurwerk tot eind van het jaar. Tot het begin van het nieuwe jaar zelfs, maar nu is het heel anders. De bekende vuurwerksoorten waaronder popp-op die SRD 0,50 kostte is nu te vinden tussen SRD 3,50 en SRD 5, De kinderen kunnen wij wel blij maken, maar meer ga ik niet kunnen”, zegt Jezelien. “Geld besteden aan lekker eten kan wel, maar aan vuurwerk mijn laatste centjes besteden, gaat niet lukken.”

Benito die gewend was kinderen in zijn woonomgeving te verwennen met vuurwerk zegt, dat hij het intussen al in geen twee jaren heeft kunnen doen. Dit jaar wordt het voor de derde keer. “Ik denk er tien keren over na alvorens te investeren in vuurwerk. Je hebt mensen die het heel moeilijk hebben en niet eens een bordje eten op tafel kunnen zetten.  In plaats van het kopen van vuurwerk, besteed ik die centjes liever aan voeding om het huishouden te ondersteunen.”

Een winkelier geeft aan, dat hij wel vuurwerk verkoopt, maar toch wel veel moest neertellen. “Ik hoop dat de verkoop vlot gaat. Normaal had ik zes kasten vol vuurwerk en vier rekken, maar van het jaar heb ik maar twee kasten. Ik verwacht niet dat de verkoop vlot zal gaan, maar laten we hopen. Een ieder heeft het moeilijk en daar toon ik ook begrip voor. Wij voelen ook mee. De meeste klanten kunnen alleen op krediet kopen. Tot zover heb ik alleen kinderen in de winkels gekregen die popp-op kwamen kopen of wonderkaarsen, peffertjes en smoke balls.  Tot zo ver nog geen volwassenen die grote inkopen komen doen”, aldus de winkelier. 

TM

error: Kopiëren mag niet!